Keresés
Close this search box.

Anti-aging tippek őszre

//

Számos biológiai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Pedig ki ne vágyna arra, hogy minél tovább megőrizze fittségét, fiatalságát?

Anti-aging tippek őszre

A folyamatos stressz, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen vagy nem megfelelő minőségű étkezés és a kevés pihenés miatt sejtjeink állapota messze elmarad az optimálistól. Némi odafigyeléssel azonban sokat tehetünk az öregedési folyamat lassításáért, élettartamunk növeléséért, életminőségünk javításáért. Sejtkutatók szerint ma már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves!

Azok a szabadon élő állatok, melyek megtarthatták eredeti életritmusukat, a számukra legtermészetesebb étkezési módot, eleget mozoghatnak, és klánjukban biztonságban, szeretetben érzik magukat, sokkal tovább élnek teljes egészségben, jó testi kondícióban, mint a tenyészállatként mesterségesen tartott társaik.

Nálunk, embereknél sem lenne ez másképp, ám a természetestől és ideálistól igen messzire eltávolodott életformánk jelentősen növeli biológiai életkorunkat. Életmódunk megváltoztatásával növelhetjük saját egészségünk feletti kontrollunkat.

Kezdjük mindjárt a diétás ajánlással:

A korral járó leépülés és a működési zavarokat okozó betegségek megelőzése, lassítása, kezelése érdekében a tudatosan étkezés és az időnkénti salaktalanító kúrák mellett egyetlen nap se maradjon el az állapotunknak megfelelő testmozgás, melynek stresszoldó hatását légzőgyakorlatokkal, relaxációval, jógával és masszázzsal is kiegészíthetjük.

Ne feledkezzünk el a bioaktív anyagok, vitaminok, ásványi anyagok rendszeres pótlásáról. Gondoskodjunk a magnézium és folsav rendszeres beviteléről! Használjuk ki az ősz kínálta sárga, piros és zöld gyümölcsök, zöldségek antioxidáns és vitamintartalmát. A kifejezetten sejtfiatalítóként számon tartott Q1, Q10, Pycnogenol (P-vitamin) és L-carnitin kúraszerűen ugyancsak jótékony hatású.

Sokkal nagyobb gondot fordítanánk a bőrápolásra is, ha tudnánk, hogy bőrünk olyan univerzális védőszerv, melynek szerkezete a csecsemőmirigyére (timus) hasonlít. A mindennapos bőrápolás egyben immunrendszerünk ápolását is jelenti.

Bőrünk nem felejt! A túlzott napozás a bőr idő előtti öregedését eredményezi. A korai ráncosodás 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket a barnulás érdekében még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító rostokat, az elasztint, melynek termelődése az idő múlásával amúgy is csökken.

A szabadban tartózkodva különösen figyelnünk kell az ún. „öregségi foltok” kezelésére, mert a túlzott napsugárzás még sötétebbé teheti őket. Kialakulásuk – különösen a világosabb bőrűek esetében – amúgy is összefügg a bőrt ért sugárzásmennyiség szövetkárosító hatásával, valamint a szabad gyökökkel, melyek semlegesítésében a C- és E-vitaminnak, illetve egyéb antioxidánsoknak jut fontos szerep.

Szeretnénk felhívni a figyelmet egy fontos bőrszépítő és immunerősítő módszerre: az alvásra. Az éjszaka második felében különösen aktív a mély alvásszakaszhoz kapcsolódó prolaktin hormon, mely a sejtek osztódását irányítja. Megindítja a sejtregeneráció folyamatát, és kisimítja az arcvonásokat.

Ha az időjárás engedi, tartózkodjunk minél többet a szabadban, akár esős időben is! Minél többször vesszük igénybe a bőr természetes védőfunkcióját, annál aktívabb, egészségesebb marad.

Forrás: korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!