Keresés
Close this search box.

Fő a nyugalom!

//

A nyugodt, pihentető alvás és a szervezet stressztűrő képességének növelése kiemelt jelentőségű immunrendszerünk és vegetatív idegrendszerünk erősítése, ezen keresztül teljesítőképességünk növelése szempontjából. Hogyan érjük el mindezt természetes úton, a szintetikus nyugtatók és altatók negatív mellékhatásai nélkül? Íme, néhány jótanács, a Természet receptúrájából!

Fő a nyugalom!

A zab gazdag avenanthramid antioxidáns vegyületben, mely védi a sejtmembránt és gátolja a LDL koleszterin lerakódását az érfalakon. A zabcsíra sok egyéb, biológiailag aktív anyag forrása: B-, C- és E-vitamint, mangánt, cinket, szelént, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, aminosavakat, rutint és béta-glukánokat tartalmaz. Érdemes sokat fogyasztanunk belőle, mert növeli a szervezet fajlagos védettségét, csökkentheti a fejfájást, ingerültséget és javítja a figyelemzavart.

Saját praxisomban kivonatát sikeresen alkalmaztam depresszív színezetű hangulatzavar, szorongás kezelésére. Hiperaktív gyermekeknél javította a figyelmet és a türelmet, csökkentek az agresszív kirohanások, javult az alvásminőség, több esetben megszűnt az éjszakai ágybavizelés is. Más esetekben kimerültség, illetve lámpaláz enyhülését figyelték meg.

A folyamatos stressz nemcsak álmatlanságot okozhat, de károsíthatja ellenálló képességünket, csökkenti az allergiaküszöböt, de gyomor- és bélrendszeri panaszokat is provokálhat. Szív- és érrendszeri problémák hátterében, számos esetben ok-okozati összefüggést mutattak ki a stresszel. A természetgyógyászok a gyógynövények gazdag tárházát ismerik a nyugtalanság, alvászavar, idegeredetű gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

A mindenki által jól ismert Valeriana név a macskagyökér növény latin neve, melynek jelentése: erős. Ezt a nevet nemcsak rendkívül erős illatával, de gyógyító hatásával is kiérdemelte. Már az Ókorban is ismerték, Galenus emésztés serketőnek, mások vizelethajtó és mérgezések elleni szerként alkalmazták, a XVIII. században hisztéria ellen, valamint menstruációs panaszok csökkentésére javasolták. A XIX. századi gyógyítók nyugtató hatását emelték ki. Ez a magasszárú, kifejezetten erős illatú növény lápos helyeken, augusztusban virágzik. Gyökértörzséből nyerik ki a nyugtató hatású illóolajokban, alkaloidákban, szerves savakban és csersavban gazdag hatóanyagát, mely különösen idegkimerültség és stresszhatás okozta álmatlanság ellen széles körben alkalmazott gyógyszer. Folyamatos használata és túladagolása kerülendő, várandós kismamák és gyermekek számára nem ajánlott.

A legutóbbi kutatások eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a szójában található foszfatidilszerin nevű hatóanyag nélkülözhetetlen az agysejtek megfelelő működéséhez, és hatékonyan alkalmazható a stresszhatások enyhítésére.

A stressz ACTH-hormon termelést provokál, ami növeli a cortisol termelést a mellékvesében. Egy klinikai tanulmányban, 25–40 év közötti, szellemi és érzelmi stressz alatt álló felnőtteken figyelték meg a foszfatidilszerinnek az endokrin rendszerre gyakorolt hatását. Az alanyok nyál á ban mért cortisol szint mindössze 20%-a volt a kontroll csoportnál mért értékeknek. Náluk a stresszhelyzet nem váltott ki emelkedett pulzust, és nyugtalanságot sem idézett elő. A kutatások szerint a foszfatidilszerin emellett javítja a memóriát, a kognitív funkciókat, élénkíti az agyi tevékenységet, csökkentheti a demenciás tüneteket. Alkalmazása során semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztaltak.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!