Fokozódtak a nyári melegben a visszérpanaszok

//

A hosszan tartó nyári meleg igen kedvező volt a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontotta a visszérbetegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei is lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.

Fokozódtak a nyári melegben a visszérpanaszok

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, hosszú távon pedig az erek kitágulásához vezet. Sajnos, a hajlam örökölhető, de ehhez még bizonyos tényezők is adódnak:

Állómunkát végzők és mozgásszegény, ülő életmódot folytatók a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva.

Nők esetében különösen a terhesség alatti hormonális változások, a magzat növekedése, illetve a túlsúly jelent kockázatot, ami többszöri terhesség esetén tovább növekszik. Szerencsére szülés után az elváltozások általában visszafejlődnek, különösen az esetleges túlsúly megszüntetését követően.

– A meleg komoly kockázati tényező. Nyáron romlik a visszerek állapota, mert a melegben kitágult erekben a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz, ezért melegben is fontos a kompressziós harisnya viselése már kezdeti stádiumban is. Előzzük meg a panaszokat, az állapot súlyosbodását!

– Kerüljük a hosszú ideig álldogálást, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, minél többet sportoljunk! Időnként polcoljuk fel lábunkat, ürítsük ki a vénákat értornával!

– Kiváló értorna, egyben vérkeringés-serkentő a váltózuhany, a vádlinkra engedett meleg, majd hideg víz – hideggel befejezve.

Mondjunk le a túl magas sarkú cipőkről, az 5 centiméter alatti sarokmagasság az optimális. A túl magas sarok viselése esetén jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

– Csökkentsük az esetleges túlsúlyt, hogy lábunk kevesebb terhet cipeljen!

Láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, bőrpír vagy nyomásérzékenység esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

A visszerektől egyébként műtét helyett manapság már lézeres vagy modern, rádiófrekvenciás kezeléssel is megszabadulhatunk.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!