Gondolatok savasságról és lúgosításról

//

Egyre több orvos és természetgyógyász állítja, hogy sok betegségünk hátterében testünk elsavasodása áll. Sokan még napjainkban sem tudatosítják, hogy szervezetünknek valójában nem „sok folyadékra”, hanem sok tiszta vízre van szüksége!

Egészséges táplálkozásról akkor beszélhetnénk, ha többségében lúgosító ételeket, italokat fogyasztanánk. Ám étlapunkon a savanyú vagy savkeltő ételek általában 3:1 arányban vannak jelen a lúgosítókhoz képest, pedig a helyes arány ennek épp a fordítottja, 1:3 lenne.

Mivel ételeink többnyire nem ellensúlyozzák a savas hatást, ezért kézenfekvő a lúgos kémhatású vizek fogyasztása, melyek a napi folyadékbevitelt is fedezik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az embereknek csak igen csekély hányada fogyaszt elegendő folyadékot, pedig egy felnőtt ember optimális napi folyadékbevitele 2-2,5 liter. Amikor szervezetünk vízhiányban szenved, jelzéseket küld: fáradtságérzés, emésztési zavarok, fejfájás stb. Testünkben a víz szerepe annyira alapvető, hogy ha 2 liter hiányzik belőle (kb. 4%), akkor súlyos vízhiányos állapotba kerülünk.

Fontos tudnunk azt is, hogy a magyar lakosok többsége jódhiányban is szenved. Ennek geológiai okai vannak. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai szerint a magyarországi kútvizekben csak 0,00-0,025 mg/l a jodid koncentrációja, ami nagyon alacsony érték. Ez magyarázza, hogy hazánkban igen kevés a természetes jodidot tartalmazó ásványvíz. A megfelelő mennyiségű jódbevitel viszont elengedhetetlen lenne az optimális testi és szellemi fejlődéshez, a jó teljesítőképességhez.

Szöveteink víztartalma kémiailag igen híg oldatnak mondható. Fontos tehát, hogy milyen ásványi anyag tartalmú ivóvizet fogyasztunk. Ha az ivással bevitt víz sűrűsége – ozmotikus nyomása alacsonyabb a testünkben lévő sejtnedvek sűrűségénél, csak akkor beszélhetünk optimális kiválasztásról, mert ebben az esetben van a bevitt víznek oldóképessége, azaz képes feloldani a testünkben felgyülemlett oldatlan sókat, kőképződményeket, ezzel átmossa a szervezetünket, segítve a vese és a máj működését.

Ha ivóvizünk, üdítő italunk, ételeink töménysége magasabb a sejtnedveink sűrűségénél, ozmotikus nyomásánál, akkor a bevitt víznek nincs oldóképessége, dehidrálja a sejteket, ami a sejtek egyensúlyzavarához vezethet, veséink is túlterheltté válnak, nincs optimális kiválasztás. Az eredmény: allergia, bélpanaszok, magas vérnyomás, ízületi fájdalmak, meszesedés, kövek lerakódása stb.

A tiszta víz fogyasztása lehetővé teszi szervezetünkben a méregtelenítést, ezzel tehermentesíti immunrendszerünket és növeli ellenálló képességünket.

Forrás: Paramedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!