Keresés
Close this search box.

Hogyan lehet melegben is megfázni?

//

Tévhit, hogy megfázni csak hideg időben lehet! Íme az 5 leggyakoribb példa a melegben jelentkező megfázásos tünetek okaira.

Hogyan lehet melegben is megfázni?

1. Klímaberendezések – A huzathoz hasonlóan a hirtelen hőmérsékletváltozást is nehezen tolerálja szervezetünk. Klímás helyiségben a bőrfelület könnyen túlhűl, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Az autóklíma túlzott használatánál gyakoriak az arc- és homlok-üreg-gyulladások, a tüdő- és torokproblémák, de okozhat felfázást vagy akár kéz- és vállízületi problémákat is. Ha a tetejébe még a berendezéseket nem megfelelően tisztították, akkor az vírusok, baktériumok közvetítője is lehet.

Nem csak a reumások ízületei lehetnek érzékenyek a hidegre, ezért mindenkinek javasolt elkerülni a túl hideg szobában való ücsörgést, vagy legalábbis tartózkodni a klímaberendezés által fújt közvetlen légáramlattól. Ha nem megoldható az ideális hőmérséklet beállítása például azért, mert a munkatársak többségének 23 fokban is melege van, nem szégyen zoknit, harisnyát, sálat, pulcsit húzni, mert később visszafordíthatatlan következményei lehetnek a megfázott ízületeknek.

Gondoljunk arra is, milyen energiapazarlást jelent, amikor pusztán megszokásból, hűvösebb napokon is bekapcsoljuk a klímát, vagy feleslegesen túlhűtjük a szobát, ami ráadásul megfázást is eredményezhet! A kinti hőmérséklethez képest 6-8 foknál nagyobb hőkülönbség esetén a kintről izzadt testtel érkező, felhevült ember szervezete nehezen áll át a hűvös környezetre, aminek biztosan megfázás lesz a vége.

Mivel a klimatizálás folyamata közben a készülék általában csak a belső levegőt keringteti, ugyanaz a levegő kerül vissza a légtérbe, lehűtve, ezért kihagyhatatlan a napi többszöri szellőztetés. Ha ez nincs meg, lecsökken a páratartalom és az oxigénszint. Ez pedig szem-, orr- és szájszárazságot, valamint fejfájást okozhat.

A klimatizált helyiségekben csak enyhe megfázásnak érezhető sinusitisek is komoly gondot jelentenek az ember számára, hiszen az enyhe tünetek, a láztalanság nem segít a felismerésben. Kimondottan komoly szövődmények alakulhatnak ki – arc-, homlok- vagy fejtetőödémák a nyirok- és vérerek lefutásai mentén –, nem vehetjük tehát félvállról e panaszokat.

A bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtésének másik jellemző tünete, hogy az izmokban és akár a csonthártyákban is elindul valamilyen gyulladásos folyamat. Jellemző panasz lehet a nyakmerevség, a váll- és lapocka-környéki fájdalom, izommerevség, ami apró csomókként kitapintható a nyaki és lapocka környéki régiókban. Sokszor az ember azt gondolja, hogy csak elgémberedett, vagy esetleg megerőltette a tagjait, pedig sajnos nem erről van szó.

2. Száraz levegő, kiszáradt nyálkahártya – Klimatizált helyiségekben, repülőgépen nemcsak a légkondicionálás, de a száraz levegő is gondot okozhat. Orrunk klímától kiszáradt nyálkahártyája védtelenebb, sérülékenyebb a kórokozókkal szemben. Elég egy óra a hűvös légáramban ahhoz, hogy megfázzunk.

4. Hideg finomságok – Nyáron hajlamosak vagyunk mindent hidegebben fogyasztani, hiszen a nagy melegben jól esik egy fagyi, s a jéghidegre behűtött üdítőitalok is hirtelen árasztják el hideggel a nyálkahártyát, ami nincs jó hatással annak vérellátására, emiatt a védelem sem megfelelő, könnyebben tapadnak meg rajta a kórokozók, melyek szintén megfázáshoz hasonló tüneteket produkálhatnak.

5. Allergia – Ha a makacs megfázásunk csak nem akar elmúlni, az orr- és szemviszketés, a száraz köhögés állandósul, akkor elképzelhető, hogy allergiásak vagyunk. Gyanakvásra adhat okot, ha a tünetek változatlanok az idő múlásával, és inkább a viszketés jellemző, mint a hurut. Az allergia miatt irritált nyálkahártya sokkal fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Szükség esetén kérjük allergológus segítségét!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!