Keresés
Close this search box.

Készüljünk a hidegebb évszakokra hagyományos módszerekkel!

//

Azt mondják, sejtjeinkben, génjeinkben ott vannak származásunk nyomai. Nemzedékről nemzedékre örökítjük testünkben az információt, hogy őseink a világ mely részéről származnak, hol éltek. Ennek megfelelően testünk arra az időjárásra készül, azok az ételek etetik igazán, amire a múltban kódolva lett, amin eleink nevelkedtek. Mit is jelent ez nekünk, magyaroknak, egy keletről jövő, évszázadok óta a Kárpát-medencében megtelepedett nép gyermekeinek?

Készüljünk a hidegebb évszakokra hagyományos módszerekkel!

Szervezetünk készül egy nagyon hideg télre és egy nagyon meleg nyárra. Őseink igyekeztek a nyári időszakban minél több tápanyaggal feltölteni a testüket, valamint olyan élelmiszereket előállítani és raktározni, amelyek utána a hosszú, kemény tél idején is ellátták őket. A kutatások azt bizonyítják, hogy egészségünket akkor tudjuk legjobban megőrizni, ha testünket nem idegen származású, szintetikus készítményekkel, hanem a hazai éghajlatnak megfelelő, szezonális, természetes ételekkel etetjük.

Természetesnek tekintjük a minél kevésbé feldolgozott, kémiai kezelések, adalékok nélkül készült élelmiszereket, melyek az eredeti formájukban őrzik meg az alapanyagok összetevőit.

Jól ismertek a vermekben eltartott zöldségek, lekvárok, befőttek, aszalványok, de van más is: a magas olajtartalmú magvakból, növényekből préseléssel kinyert olaj is nagyon jól eltartható és koncentráltan tartalmazza az alapanyagok értékes tápanyagait.

De vigyázzunk: a finomított, oldószeresen kezelt (extrahált) olajok gyengébb minőségével szemben válasszuk a kizárólag fizikai hideg sajtolással előállított olajokat! Nézzünk néhány, a hazai tájakon hagyományos növényt, melyeknek olajával kiválóan töltekezhetünk a nyár elmúltával is!

A növényi olajok a legegészségesebb zsírsavforrások közé tartoznak. Közülük is kiemelkedik a lenmagolaj, amely különösen nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 esszenciális zsírsavat, melyet az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, de szüksége van rá. A lenmagolaj E-vitamin tartalmánál fogva értékes, antioxidáns hatású, de közkedvelt sportolók körében is, az edzések utáni izomfájdalmak elkerülésére. Jól harmonizál a fűszerköménnyel, piros paprikával, fokhagymával, túróval és a krémsajtokkal. Kiváló mártogatós szószokat vagy körözöttet készíthetünk lenmagolajjal.

A vetési kender régóta használt gyógynövényünk, értékes tápanyagai közül kiemelkedik a linolsav – Omega-6 – és a szívünket is támogató alfa-linolénsav – Omega-3 –, mely szemünknek is jót tesz. A kendermagolaj jellegzetes íze a nyers vagy sült zöldségekhez, az olaszos jellegű paradicsomos, bazsalikomos ételekhez és a sós sajtokhoz (pl. feta) is illik.

Mivel az olajok más-más mennyiségben tartalmazzák az értékes tápanyagokat, érdemes őket kombinálni, együtt vagy felváltva fogyasztani. Készíthetünk olajkeveréket házilag is, de léteznek előre összekevert olajok, melyek kellemes ízük mellett együtt élettanilag is kedvezőbb hatásúak: fogyasztásukkal optimális arányban juthatunk hozzá a bennük található sok értékes vitaminhoz és tápanyaghoz. A len- és kendermagolajhoz ideális például kiemelkedően magas E-vitamin tartalmú, hidegen sajtolt kukoricacsíra- és napraforgóolajat kevernünk.

Fontos tudnunk, hogy a hidegen sajtolt olajok – néhány kivételtől eltekintve (pl. kukoricacsíra-olaj, repceolaj) – hőérzékenyek, ezért ne süssünk, főzzünk velük! Értékes tápanyagaikkal utólag – kész ételekbe keverve, salátákhoz adva – gazdagítsuk napi étkezésünket!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!