Keresés
Close this search box.

Lassíts le, hogy tovább élj!

//

Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben elviselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, hanem a népesség jelentős része is küzd velük.

Lassíts le, hogy tovább élj!

A tünetegyüttes – jellemzően a pihenés és regenerálódás hiánya miatt – bárkinél jelentkezhet, aki hosszú ideje fokozottan stresszes életet él. A legtöbben nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetüket, immunrendszerüket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek.

A fáradékonyság és a hangulatváltozások egyaránt jelezhetnek menedzserbetegséget és kiadós alvással orvosolható általános kimerültséget is, viszont mielőbb forduljunk orvoshoz, ha a következő jeleket is észleljük magunkon: koncentrációs nehézségek, alvászavar, ingerültség, feszültség, szorongás, pánikérzés, gyomor- és emésztési panaszok, magasabb vérnyomásértékek, fej- és hátfájás, izomfájdalmak, szédülés, fokozott izzadás, esetleg hajhullás.

A menedzserbetegség tünetei kevésbé figyelemfelkeltőek lehetnek, ám kezelés és a kiváltó okok megszüntetése nélkül, azok előbb-utóbb szervi megbetegedésekhez – leggyakrabban magas vérnyomáshoz, gyomorfekélyhez, súlyosabb esetekben szívinfarktushoz – vezethetnek.

Ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, egészségi állapotfelméréseken (pl. EKG, hasi UH, esetleg szív ultrahang, részletes vér-, vizelet- és más laborvizsgálatokon), nemcsak a kialakuló betegségekre derülhet fény, de hasznos tanácsokat is kaphatunk a megelőzéshez, a stressz megfelelő kezeléséhez, a szükséges életmódváltáshoz.

Fontos, hogy megtanuljuk felismerni és kezelni a belső feszültséget okozó helyzeteket. Tekintsünk ezekre megoldandó problémaként!

Ne feledjük: a testmozgás örömhormonokat szabadít fel szervezetünkben, segít a stressz leküzdésében, gondolataink kitisztításában, legyen az futás, jóga, úszás, kerékpározás vagy épp zumba.

Hagyjunk pihenőidőt az agyunknak! Ne vigyük a hálószobába a munkát, az ágyban már ne böngésszük telefonunkat!

Fogyasszunk elegendő folyadékot, egészséges ételeket, és meglátjuk: testünk és szellemünk is meghálálja az életmódváltást!

Dr. Nagy-László Nóra
foglalkozás-egészségügyi szakorvos
Budai Egészségközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!