Keresés
Close this search box.

Lehet, hogy a reflux miatt nem alszik jól?

//

Kevesen tudják, hogy a reflux a gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat. A reflux és az alvászavarok között nem pusztán szoros az összefüggés, hanem egy egymást kölcsönösen erősítő folyamatról beszélünk.

Lehet, hogy a reflux miatt nem alszik jól?

Az alvás összetett folyamat, mely alatt az ébrenléthez képest másféle agyi tevékenység zajlik. Az alvásstádiumok elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriánk, hanem mindennapi hangulatunk, jó közérzetünk és intellektuális működésünk meghatározója is.

Az alvás alatt eltérő módon reagálunk a külső vagy belső (szervezetből érkező) ingerekre. A légzésszabályozás is lassabban tud reagálni a változásokra, így például a légutakat érintő irritációra, amit a savas gyomortartalom regurgitációja okozhat – ezt köznapi szóhasználtban a „sok a savam”, „feljön a savam” megfogalmazásokkal jelzik a betegek. Az ilyenkor reflexszerűen megjelenő köhögést alvás alatt ún. mikroébredések – csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálata során regisztrálható ébredések – előzik meg. Az ismétlődő savas regurgitáció és köhögés gyakori mikroébredésekhez, elégtelen mennyiségű mélyalváshoz, ez pedig napközbeni fáradtsághoz, álmossághoz vezet.

Az alvás alatti légzéskimaradás és a savas regurgitáció között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Az alvási apnoe során az egyre fokozódó negatív mellkasi nyomás elősegíti, hogy a gyomortartalom pulzálva visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez hosszú időn keresztül előfordul, kialakul a GERD, vagyis a reflux. Az éjszakai tünetekhez később sokféle nappali probléma is társulhat, így például gyomorégés, puffadás, köhögés, rekedtség vagy az asztmás panaszok. Előfordul, hogy a szívtáji, úgynevezett anginás panaszok hátterében is ez a betegség áll.

A reflux és az alvászavarok egymást kölcsönösen erősítő hatása miatt a sikeres terápia kulcsa az alvásvizsgálat mellett a gasztroenterológiai kivizsgálás és kezelés is. Ne feledjük, a megfelelő alvás nemcsak napközbeni teljesítőképességünk, de egészségünk kulcsa is!

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!