Keresés
Close this search box.

Maradjon fejben is fitt!

//

Csodálatos világunkban a gondolkodás képessége és a pontos emlékezés, főként az emberre jellemző tulajdonságok. Memóriánk élessége függ az életkortól, a fizikai állapottól, a szellemi frissességtől és egyéb körülményektől is – egy azonban biztos: megfelelő edzés esetén, jobban működik!

Maradjon fejben is fitt!

A kognitív képességek a megismerésre vonatkozó, gondolkodáson alapuló képességeket jelentik. A gondolkodás a megismerőtevékenység legmagasabb foka. Gondolkodásunk segítségével vagyunk képesek szabályok megfogalmazására, alkalmazására, véleményünk megindokolására, a problémák megoldásához vezető út megtalálására és következtetések levonására, valamint társas kapcsolatok kialakítására. A memória, az emlékezet az információk, élmények megőrzésére és előhívására vonatkozó képesség.

Tréningezzük agyunkat!

Koncentráló-képességünk, agyi teljesítményünk karbantartásához elengedhetetlenül szükséges a pihenés, szervezetünk regenerálódása. A jól szellőző, oxigéndús helyiségben történő megfelelő minőségű, pihentető alvás jótékony hatású.

A relaxáció, meditáció rendszeres alkalmazása is javasolható, főként stresszesebb időszakokban. A hagyományos kínai szervóra szerint a szívmeridián legaktívabb időszaka 11–13 óra közé tehető. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, vagy van lehetőségünk egy kicsit elcsendesedni, relaxálni, az rendkívüli módon táplálja a szívet. Éjjel 1–3 óra között a máj aktív időszaka van. A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint a gondolkodás és tevékenység a máj vérminőségének függvénye, ezért ebben az időszakban fontos a mély alvás, hogy fel tudjon töltődni energiával.

A rendszeres testmozgás ugyancsak jótékonyan hat agyunkra és idegrendszerünkre, ráadásul a stresszt is képes oldani. A ritmikus mozgásformák (pl. tánc) aktiválhatják az agyműködést, a lépéskombinációk elsajátítása pedig fokozott koncentrációt és reakciókészséget követel agyunktól.

Elménk közvetlen edzésével szintén sokat tehetünk azért, hogy minél tovább jó karban tartsuk működését. A gondolkodtató feladatok, a rejtvények, az olvasás és a logikai játékok mind hozzájárulnak a koncentrálóképesség és a memória javításához. Ne keseredjünk el, ha a játék vagy feladat megoldása közben nehézségbe ütközünk, hiszen éppen az hasznos a fejlődés szempontjából, ha megdolgoztatjuk agyunkat, miközben a megoldásra törekszünk.

Táplálkozásunkkal is segíthetjük a folyamatot. Telítetlen zsírsavakban és aminosavakban bővelkedő olajos magvak, diófélék, vagy például a tengeri halak rendszeres fogyasztásával táplálhatjuk agyunkat jó kondíciójának megőrzése érdekében. Emellett bizonyos gyógynövények kapcsán is megfigyeltek és vizsgáltak kedvező tulajdonságokat. A Panax ginseng például segítségünkre lehet a jó kognitív teljesítmény fenntartásában, hiszen a keringésre gyakorolt hatása révén az agyi teljesítményt és reaktivitást is kedvezően befolyásolja. A ginseng gyökér segíti a fizikai és szellemi kapacitást kimerültség és fáradtság esetén is. Erősítő hatását érdemes segítségül hívni, ha megterhelő, nehéz időszak elé nézünk, amikor nem lankadhat a figyelem, amikor teljesítenünk kell.

A Gingko biloba levele, illetve a belőle készült kivonatok számos egészségügyi termék alkotórészei, szintén jól ismert hatóanyag, ha szellemi megerősítésre van szükség. Hatóanyagainak köszönhetően segít fenntartani a memóriát és a jó kognitív funkciókat. Fogyasztása az életkor előrehaladtával javasolható.

A társas kapcsolatok jelentősége életünk számos területén megmutatkozik. Folyamatos szellemi és lelki tréninget jelent mindannyiunknak, ezért ügyeljünk arra, hogy családunkkal, közeli barátainkkal való kapcsolatainkat ápoljuk. Iskolakezdés idején felértékelődik a család támogató szerepe. A gyerekek esetleges szorongását, a szülő stresszes állapotát feloldandó próbáljunk otthonunkban nyugodt környezetet teremteni, pihenést biztosítani magunknak és a gyermekeknek egyaránt.

Ügyeljen lelki egyensúlyának fenntartására is: boldogság, elfogadás, türelem és megbocsátás vezérelje!

Dr. Chen Zhen
az orvostudományok kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!