Keresés
Close this search box.

9 ok, ami hajlamosíta térd ízületi gyulladására

//

Az ízületi gyulladás (ostheoarthritis) igen gyakori betegség, mely komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat. Fontos ismernünk ezért a legfőbb kockázati tényezőket, hogy a megelőzés vagy az állapotromlás mérséklése érdekében megtehessük azt, ami rajtunk múlik.

9 ok, ami hajlamosít
a térd ízületi gyulladására

Ízületi gyulladásra utalhat, ha térdében duzzanatot, merevséget tapasztal, nehezére esik a térdhajlítás és kiegyenesítés, ha reggel, felkelés után erősebben fáj a térde, ha csikorgó hanggal jár a térd mozgatása, vagy nehézséget okoz a futás, esetleg a gyaloglás is. Ilyen esetekben a vizsgálatok elvégzése és a megfelelő kezelés érdekében mielőbb forduljon szakorvoshoz!

Az alábbi 9 kockázati tényező közül az első 5 az életmódunkból következik, ezek esetében van módunk javítani, változtatni.

1. Elhízás – A túlsúly komoly terhet ró az ízületekre, így a térdre is. A kutatások szerint már 10% súlycsökkenés is csökkentheti az ostheoarthritis tüneteit.

2. Fokozott terhelés – A fizikai aktivitás bizonyos formái kifejezetten túlterhelhetik a térdízületeket. Ez történik bizonyos fizikai munkakörökben (például hosszas térdelés esetén), illetve egyes sportágak nem szakszerűen végzett edzéseinél – ide tartozik minden sport, ami ugrálással, futással vagy nagy súlyok emelésével jár.

3. Izomgyengeség – Ahogyan a túlzásba vitt aktivitás, úgy a mozgáshiány is fokozhatja a panaszokat. Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbíthatja a fájdalmat, ezért az alacsony intenzitású, izomfejlesztő mozgásformák különösen ajánlottak – ilyenek például a fekve végzett gyakorlatok, például a fekvő kerékpár, ami úgy erősíti a combizmot, hogy nem ró terhet a térdekre.

4. Elégtelen folyadékfogyasztás – Az ízületi porc nagy részét víz alkotja, így az ízületek és izmok megfelelő működéséhez fontos a megfelelően hidratált állapot, ami kellő mennyiségű napi folyadékfogyasztást igényel.

5. Dohányzás – Egyes kutatások szerint a térdfájdalmakat okozó ízületi gyulladás nagyobb mértékű porcveszteséggel és komolyabb fájdalommal jár azoknál, akik dohányoznak. Úgy vélik, hogy a dohányzás egyrészt gátolja a porcszövetet alkotó sejtek osztódását, másrészt hatására növekszik az artériákban áramló vér szén-monoxid koncentrációja, ami rontja a porcszövet oxigénellátását, ez pedig gátolja a sérült porcszövet helyreállítását.

9. Korábbi sérülések – Akinek korábban volt térdsérülése, annak megnő a rizikója az ízületi gyulladás későbbi kialakulására – ezért is nagyon fontos sportolás közben a megfelelő, szakszerű edzésmunka, a bemelegítés és a nyújtás.

A megelőzésen és a kockázati tényezők csökkentésén túl, törekedjünk a szakszerű kezelésre! Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatással, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás, mely a fájdalom kiindulópontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása. Tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapítá s, a mozgástartomány növelése érhető el hialuronsavas injekció kúrával és orvosi kollagén terápiával.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!