Keresés
Close this search box.

Az öntisztulás művészete

//

A nők gyakran a változókorig sem jutnak el ahhoz a felismeréshez, hogy a Természet intim testrészeiket tökéletes belső védelemmel és öntisztuló rendszerrel alkotta meg, melyet érdemes megóvniuk a működésüket gyengítő vagy tönkretevő külső behatásoktól.

Az öntisztulás művészete

A női hüvely bámulatos, nyálkahártyával bélelt szerv, ami megóvja a fertőzésektől. A hüvelyflóra egy összetett baktérium egyveleg, mely szintén a védelmet szolgálja – csak a belekben van több baktérium, mint a hüvelyben. A hüvely öntisztuló, saját váladékaival tartja tisztán magát, igaz ugyan, hogy ezek termelése a menopauzához közeledve csökken. Minden nőnek van egy rá jellemző hüvelyöblítő nyálkaváladéka, ami megjelenésében, mennyiségében a ciklus alatt változhat. Külső behatás, nemi betegség, komolyabb fertőzés hatására a váladék színe, sűrűsége, szaga megváltozhat, melynek fontos jelzés értéke is van.

Sokan orvosi vizsgálat és kezelés helyett házilagosan igyekeznek megoldani a problémát irrigálással, hüvelyöblítéssel. A kereskedelmi forgalomban kapható intimzuhanyok közül sok fertőzésgátló szereket, bizonytalan vegyszereket – pl. parabéneket, ismeretlen eredetű illatanyagokat – tartalmazhat. Még az egyszerű ecet- és vízoldat felfecskendezése is rossz ötlet.

Minél többet irrigálják a nők nemi szervüket, annál nagyobb a vaginális bakteriózis kockázata (viszketéssel és folyással járó enyhe fertőzés, ami még több intimzuhanyra sarkallja a nőket). Az irrigálás nemcsak vaginális bakteriózishoz, hanem koraszüléshez és méhnyakrákhoz is vezethet. Az irrigáció megduplázza a petefészekrák kockázatát, igaz ugyan, hogy épp azok a nők hajlamosabbak az irrigáció használatára, akiknek gyengébb a hüvelyi egészsége.

Vanessa Mackay, a Royal College szülészet-nőgyógyászat tanszékének vezetője szerint érdemes lenne kerülni az illatosított szappanok, gélek, fertőtlenítő hatású külső-belső intim tisztálkodó szerek használatát, mivel ezek gyengítik a hüvely egészséges baktérium-egyensúlyát és pH-ját, sőt irritációt is okozhatnak. Illat- és vegyszermentes szappannal javasolt naponta a hüvelyt és a szeméremtestet tisztítani, ám nem belülről, csakis külsőleg!

Forrás: Rose George: The vagina is self-cleaning, The Guardian 2018. szept. 4.,
Ford. Váradi Judit. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!