Keresés
Close this search box.

Cukorbeteg vagyok és végre sikerült fogynom!

//

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az esetek többségében túlsúlyosak is, ami csak tovább rontja állapotukat, hiszen csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, s ezzel az alkalmazott terápia hatékonyságát is. Érdemes tehát mielőbb leadnunk a súlyfelesleget, ami sok szempontból javíthatja egészségi állapotunkat.

Közismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfőbb rizikófaktora a túlsúly, mely nemcsak provokálhatja a vércukorszint emelkedését, de ronthat is a már kóros állapoton. A súlyfelesleg ugyanis igen nagy terhet ró az egész szervezetre, mivel mindent fokozott munkára késztet. Sajnos a plusz kilók hátráltatják a megfelelő vércukorszint megtartását, melynek fő oka a túlsúllyal megjelenő inzulinrezisztencia. A szakemberek szerint elhízás esetén a szervezet kevésbé képes reagálni az inzulinra, így a sejtek nem tudják felvenni megfelelő mennyiségben a cukrot, tehát éheznek.

Ennek hatására egyre több inzulin termelődik, mely segítené a glükóz sejtekbe való beépülését, ám egy idő után az azt termelő hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a már relatív inzulinhiánnyal is járó diabétesz. Éppen ezért igen fontos a cukorbetegség kezelésében a súlyfelesleg leadása, hiszen enélkül egyik terápia sem lehet maximális hatékonyságú.

Hogyan fogyhatok cukorbetegen?

A cukorbetegeknek a fogyás tehát elengedhetetlen az állapotuk javítása érdekében, és ehhez több fronton kell „támadni”. A diabétesz elsődleges kezelése az életmódterápia, mely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres testmozgást foglal magában.

Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve ha az életmód-változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres vagy inzulin terápiára is szüksége van. Amennyiben az illető betartja az előírt kezelést, a testmozgást és az orvos vagy dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nemcsak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója is.

Végre lefogytam! Hogyan tovább?

Ha a cukorbeteg jelentősebb súlyfeleslegtől szabadult meg, úgy érdemes felkeresnie a szakorvost, mert a kevesebb zsírréteg hatására javul a sejtek inzulinérzékenysége, emiatt a vércukorszint is csökken. Ez azt is jelenti, hogy szükség lehet a terápia módosítására, hiszen előfordulhat, hogy az túlzott mértékben lecsökkentené a glükóz szintjét és nagyobb eséllyel alakulna ki hipoglikémia, ami szintén káros lehet a szív- és érrendszeri szövődmény szempontjából. Ilyen esetben gyakran szükséges a gyógyszerek dózisának csökkentése, esetleg más készítmény (pl. inzulin helyett gyógyszer) alkalmazása, sőt az is előfordulhat, hogy az életmódterápián kívül semmilyen gyógyszerre nem lesz szükség a jövőben. Természetesen a későbbiekben is szükséges a rendszeres kontroll, hogy az esetleges kedvezőtlen változásokat időben felismerjük, és szükség esetén elkezdhessük a megfelelő terápiát.

Dr. Bibok György
belgyógyász-diabetológus főorvos
cukorbetegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!