Egészséges finomságok a reformkonyhából
Az édesség utáni vágy egyidős az emberiséggel. Születésünk pillanatától – az anyatej megízlelésével – belénk kódolódik az édes íz kapcsolata a nyugalommal, biztonsággal, boldogsággal, melynek megteremtésére és megőrzésére végül is egész életen át vágyunk.
Bizonyára sokan tapasztalták, hogy ha cukorban, szénhidrátban bővelkedő ételt esznek, alig tudják abbahagyni, nem elég egy falat, egy szelet, hiszen a boldogságból – azaz a könnyen oldódó szénhidrátok hatására termelődő „boldogsághormonokból ” (a dopaminból és szerotoninból) – ritkán van elegendő a szervezetünkben. Érthető mohóságunknak azonban a mérlegen is jól követhető, súlyos következményei vannak.
Íme, néhány egészséges összetevőkből álló, gluténmentes, kevésbé hizlaló, a vércukorszintet lassabban emelő finomság egészségtudatos olvasóink számára:
Elkészítése: a szárazanyagokat tálba mérjük és alaposan elvegyítjük. A puhára főtt burgonyát még langyos állapotban a zsírral és tojásokkal krémessé mixeljük, majd a tálban lévő szárazakra öntjük. Elkeverjük, várunk pár percet, hogy bedagadjon, ezután kézzel összegyúrjuk. Hideg helyen, hűtőben pihentetjük néhány órát, majd kevés bambuszrosttal alá-fölé lisztezve, 2-3 cipót formázunk belőle, és ezeket 1-2 cm magas, négyzet alakú lappá nyújtjuk. Tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, derelyevágóval kis kockákra szabdaljuk, melyeket nem túl szorosan a tepsibe helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Elkészítése: kenjünk ki kókuszolajjal egy kb. 25 cm átmérőjű, 2-2,5 cm magas, kerek kerámia formát, és helyezzük bele a gyümölcsöket. A tészta hozzávalóit kézi habverővel összekeverjük és a gyümölcsök tetejére öntjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, míg a teteje megszilárdul, és a széle megpirul. Tálaláskor citromfűvel, mentával díszíthetjük. Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin