Keresés
Close this search box.

Egészséges finomságok a reformkonyhából

//

Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel.

Egészséges finomságok a reformkonyhából

Az édesség utáni vágy egyidős az emberiséggel. Születésünk pillanatától – az anyatej megízlelésével – belénk kódolódik az édes íz kapcsolata a nyugalommal, biztonsággal, boldogsággal, melynek megteremtésére és megőrzésére végül is egész életen át vágyunk.

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy ha cukorban, szénhidrátban bővelkedő ételt esznek, alig tudják abbahagyni, nem elég egy falat, egy szelet, hiszen a boldogságból – azaz a könnyen oldódó szénhidrátok hatására termelődő „boldogsághormonokból ” (a dopaminból és szerotoninból) – ritkán van elegendő a szervezetünkben. Érthető mohóságunknak azonban a mérlegen is jól követhető, súlyos következményei vannak.

Íme, néhány egészséges összetevőkből álló, gluténmentes, kevésbé hizlaló, a vércukorszintet lassabban emelő finomság egészségtudatos olvasóink számára:

Elkészítése: a szárazanyagokat tálba mérjük és alaposan elvegyítjük. A puhára főtt burgonyát még langyos állapotban a zsírral és tojásokkal krémessé mixeljük, majd a tálban lévő szárazakra öntjük. Elkeverjük, várunk pár percet, hogy bedagadjon, ezután kézzel összegyúrjuk. Hideg helyen, hűtőben pihentetjük néhány órát, majd kevés bambuszrosttal alá-fölé lisztezve, 2-3 cipót formázunk belőle, és ezeket 1-2 cm magas, négyzet alakú lappá nyújtjuk. Tojássárgájával lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, derelyevágóval kis kockákra szabdaljuk, melyeket nem túl szorosan a tepsibe helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Elkészítése: kenjünk ki kókuszolajjal egy kb. 25 cm átmérőjű, 2-2,5 cm magas, kerek kerámia formát, és helyezzük bele a gyümölcsöket. A tészta hozzávalóit kézi habverővel összekeverjük és a gyümölcsök tetejére öntjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, míg a teteje megszilárdul, és a széle megpirul. Tálaláskor citromfűvel, mentával díszíthetjük. Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!