Keresés
Close this search box.

Védjük egészségünket antioxidánsokkal!

//

A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti az öregedési folyamatokat gyorsító, az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét. Jó hír, hogy e nem kívánatos folyamatokat antioxidánsokkal fékezhetjük!

Védjük egészségünket antioxidánsokkal!

Szervezetünkben az anyagcsere folyamán, természetes úton is létrejönnek ún. szabad gyökök. A szabad gyökök tulajdonképpen olyan molekulák, melyek páratlan elektronnal rendelkeznek. Ezek a molekulák gyorsan reakcióba lépnek más molekulákkal, melyektől elektront vonnak el a stabilitásuk eléréséhez. Ezt a környezetüktől igyekszenek mielőbb felvenni, a „szabad kapacitást” pedig a szervezetünk bármely ép sejtjében képesek megtalálni, károsítva ezzel a sejtek molekulaszerkezetét. A negatív hatások ellen az antioxidánsok – főként enzimek, vitaminok és ásványi anyagok védenek úgy, hogy feláldozzák saját elektronjaikat, s ezzel megóvják az ép sejteket.

A University of Buffalo kutatói egy korábbi vizsgálatuk során megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás drasztikusan képes megemelni a szervezetben a szabad gyökök mennyiségét. A résztvevők 3dl vízben feloldott 75g glükózt fogyasztottak el. Ezt megelőzően, majd ezt követően – az első, második és harmadik órában is – vérmintákat vettek tőlük. A nagyjából két doboz kóla cukortartalmával megegyezően, 75g glükózt tartalmazó folyadék elfogyasztását követő első mérés során a résztvevők szervezetében lévő szabad gyökök mennyisége jelentősen megemelkedett, két óra múlva pedig több mint kétszeresére nőtt. A dohányzás, a stressz, a túlhajszolt életmód, az állandó kimerültség, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás mind-mind növeli a szervezetünkben a szabad gyökök mennyiségét. Ha a szervezet nem tudja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabad gyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye például a bőr idő előtti öregedése is, de a szabad gyökök túlsúlya egy sor betegség kialakulásához is vezethet.

A szabad gyökök hatása minden szervet érintheti: a szív- és érrendszert, az ízületeket, sőt a szemeket is, de a szabad gyököket egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták már a daganatos betegségek megjelenésével is.

Amennyiben megbomlik a szervezetben a szabadgyök-antioxidáns egyensúly, többféle szabad gyök is szerepet játszhat a betegségek kialakulásában. A mai napig intenzíven kutatják a szerepüket, s bár igen sok mindent tudunk már, de a pontos hatásmechanizmusokat még nem ismerjük. Az eddigi kutatások az antioxidáns kezelések és a vitaminok kedvező hatását állapították meg számos megbetegedés, így a szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok és daganatos betegségek esetében is.

Régóta ismert tény, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének fontos pillérei, így fogyasztásuk mindenki számára javasolt.

Az ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity – érték nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, amely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Ezen értékek alapján különösen ajánlott a piros és fekete bogyós gyümölcsök (eper, málna, fekete szeder) fogyasztása. Az ORAC pontszámokat figyelembe véve felállított ranglistán a fekete áfonya, szilva, szeder, aszalt szilva és a mazsola is előkelő helyen állnak.

Túlsúly és cukorbetegség esetén azonban figyelnünk kell az elfogyasztott gyümölcsök mennyiségére és az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmára is. Ebből a szempontból a savanyú gyümölcsök – akár több étkezésre elosztva – beilleszthetők a cukorbetegek és diétázók étrendjébe is, de a mazsola és az aszalt gyümölcsök az ő számukra inkább kerülendők.

Dr. Bibok György
belgyógyász-diabetológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!