Keresés
Close this search box.

A diabéteszes életmód két alappillére

//

A diabétesz ugyan súlyos betegség, mégsem jelenti azt, hogy le kellene mondani a sportról. Sőt a komoly szövődmények megelőzésének leghatásosabb módszere a személyre szabott étkezés mellett a tervszerűen végzett testedzés.

A diabéteszes életmód két alappillére

Súlyos tévedés, hogy az állapot romlása önmagában a diétával, napi rendszeres testmozgás nélkül is megelőzhető. Annál is inkább, hiszen a betegség egyik legfőbb rizikófaktora a túlsúly – különösen a hasi területen jelentkező elhízás.

A megfelelő étrend mellett kiemelten fontos a testmozgás, nemcsak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. A diéta melletti személyre szabott edzéssel ugyanis a vércukorszint kóros csökkenése és növekedése is megakadályozható.

A sport valóságos csodaszer! A testedzés és a szervezet cukorháztartása, a cukorbetegség és egyéb anyagcsere-betegségek összefüggéseit hosszabb távon vizsgálva megállapítható, hogy a rendszeres edzés

Érdemes tudni, hogy a zsírégetés optimuma a maximális pulzus 60%-a környékén van. A mindenkinek ajánlott napi testmozgás legalább 30 perc, a hét legalább 5 napján.

A Louisiana State University System kutatásai rámutattak, hogy az aerob edzés és az izomfejlesztő rezisztenciaedzés kombinált végzése volt a leghatékonyabb cukorbetegség esetén. A kontrollcsoporthoz képest a kombináltan edzők fogytak a legtöbbet, az ő oxigén felhasználó képességük nőtt a legnagyobb mértékben. Nemcsak a hemoglobin A1c szintjük csökkent, de kevesebb gyógyszerre volt szükségük, s a közérzetük is javult.

A leghatékonyabb módszer természetesen a megelőzés lenne, ám a diagnózis után már elengedhetetlen a tudatos életmódváltás, melynek a tervszerű étkezés és testmozgás mellett a mentális és lelki egészség is fontos tényezőjét képezi.

Dr. Apor Péter
egyetemi tanár, sportorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!