Keresés
Close this search box.

A szépség és egészség szolgálatában

//

Piros, rózsaszín, sárga, zöld, kék, fekete…, igen, van egy gyümölcsünk, ami ennyi színárnyalatban létezik! Savanykás, édes, illatos, muskotályos… – hát, az ízvilággal már sokat segítettünk, hogy kitalálják, melyik az a gyümölcs, mely a pici apró szemektől a közepes, tömött, illetve a laza, óriási fürtökig, gazdagon terem évről évre, legtöbbünk nagy örömére!

A szépség és egészség szolgálatában

Talán nincs is még egy ilyen gyümölcs, mely ennyire gazdag fajtaválasztékban elérhető számunkra, s persze, mindenkinek megvan a kedvence. Vajon a szőlő titkának nyitja a választás szabadságában rejlik, ami a pszichológusok szerint boldoggá tesz? Vagy elég a töretlen népszerűséghez, hogy egyszerűen csak ízletes, rendkívül egészséges és tápláló?

Az Európai Unióban ma már szabadon dönthetnek a törköly sorsáról, melynek egyik új felhasználási módja a szőlőmagok szárítása után olajtartalmuk kipréselése. Hamar felfedezték ugyanis a szőlőmagolaj jótékony hatásait, így préselése a 20. század vége óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, pedig nem is olyan egyszerű feladat a kicsi, kemény magokból az értékes olajat kinyerni. Egyrészt speciális préstechnológia szükséges hozzá, másrészt egy liter szőlőmagolaj kinyeréséhez kb. 20-30 kg szőlőmagra, azaz 200-300 kg szőlőre van szükség. Az olajnyerés hatékonyságának növelése érdekében sok gyártó oldószereket használ, mely nagyban rontja a szőlőmagolaj minőségét és egészségre gyakorolt hatását. Az igazán értékes szőlőmagolajat hidegen sajtolással állítják elő, mely csupán egy fizikai préselés hőkezelés nélkül, így az olaj megőrzi a magban található értékes tápanyagokat.

A hidegsajtolással kinyert szőlőmagolaj könnyen emészthető és koleszterinmentes, gazdag bioaktív anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban.

Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően markánsan antioxidáns és gyulladásgátló hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Megtalálható még benne a klorofill és a rezveratrol, mely utóbbi állatkísérletekben gyulladáscsökkentő és vércukorcsökkentő hatást mutat. A szőlőmagolaj rendszeres fogyasztásával tehát sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Másik, talán még figyelemreméltóbb hatását külsőleg, a bőrünkön alkalmazva fejti ki.

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj 100%-ban természetes bőrápoló: optimalizálja a bőr kollagéntermelését, bőrregeneráló és gyulladáscsökkentő hatású, ezért alkalmas a problémás bőr ápolására is.

E-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan hidratál, önmagában használva is táplálja a száraz, öregedő arcbőrt, de a fürdővízhez is adagolhatjuk, sőt fürödhetünk is szőlőmagolajos szappannal vagy ápolhatjuk ajkainkat nagyanyáink szőlőzsírjával. A szőlőmagolaj gyártásakor a hidegen sajtolt olaj ülepítése során keletkező szőlőmagolaj-iszap kitűnő arcpakolás, de bőrradírozó hatásának köszönhetően ugyancsak kedvelt kozmetikai alapanyag. Így állíthatjuk kedvelt gyümölcsünket nemcsak az egészség, hanem a szépség szolgálatába is!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!