Keresés
Close this search box.

Apa, mikor fogunk végre szánkózni?

//

Havas családi kirándulások, szánkózás, hócsaták, hóemberépítés, korcsolyázás, síelés… e téli örömökben – határainkon belül – az utóbbi évek éghajlatváltozásai miatt egyre ritkábban van részünk. Mindez azért is sajnálatos, mert hó nélkül, a szürke, párás időben nehezebb rávenni a gyerekeket egy kiadós téli túrára, szabadtéri programra, ami a közös időtöltés mellett fontos immuntréning is.

Apa, mikor fogunk végre szánkózni?

A téli szünetben a kisgyermekes családok alig várják, hogy leessen az első hó, s végre elővehessék a szánkót – ami az utóbbi években sajnos igen ritkán van használatban. Ha van a közelben domb, lejtő, mindenki odasereglik, hogy még a hó elolvadása előtt legyen részük az örömteli csúszkálásban. Ha egyenes a terep, akkor a szülők, nagyobb testvérek feladata a kicsik szánkóztatása, ami egyfajta testedzésnek is felfogható. A szánkózásnál persze nincs korhatár, örvendetes, ha a nagymama és nagypapa is kiveszi belőle a részét az unokák nagy örömére.

Nagyobb kihívást – egyben komolyabb sportteljesítményt jelent a hegyekben szánkózni, ahol a felvonót csak a síelők használhatják, és apa olykor megterhelő kardioedzésként éli meg, amikor tizedszer húzza fel a szánkót a hegytetőre csemetéi számára.

Ahogy minden téli sport esetében, úgy a szánkózásnál is fontos, hogy testünket mindig melegen és teljesen szárazon tartsuk. Ehhez több réteg ruha, felül dzseki és vízálló csizma, bakancs szükséges.

Hasonlóan élvezetes, kiváló sport a korcsolyázás, mely jelentősen javítja az állóképességet, az egyensúlyérzéket és a testtartást. Komoly kardioedzés, alaposan megdolgoztatja a láb és bizonyos mértékben a has izmait is, egy óra alatt több mint 400 kalóriát éget el.

A síelés talán még élvezetesebb és igen hatékony mozgásforma, bár a lesiklás kevesebb, óránként kb. 350 kalóriát éget el, miközben tetőtől talpig átmozgat, és szintén javítja az állóképességet. A sífutás ennél jóval intenzívebb sport, mely a szívet és az érrendszert is edzi.

Ha nem elfáradni, csak élvezni szeretnénk a szabad levegőn végzett mozgást, akkor kiadós sétát is tehetünk, s ha van társaságunk és némi hó, akkor egy hócsatával vagy hóember építéssel is vidám hangulatot teremthetünk. Ne feledjük, önmagában a vidámság, a nevetés is komoly immunerősítő tényező!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!