Keresés
Close this search box.

Hogyan ne fertőzzünk és fertőződjünk?

//

A téli betegségek, az influenza és egyéb fertőzések kockázatát többféle, jól ismert módon csökkenthetjük. Nem árt azért némi ismétlés, hiszen a környezetünkben biztosan most is van köhögő ember, tehát vagy ő, vagy mi valamit mégis elmulasztottunk.

Hogyan ne fertőzzünk és fertőződjünk?

Aludjon sokat, egyen jókat és mozogjon! Kutatások igazolják, hogy aki keveset (napi 7 óránál kevesebbet) alszik, könnyebben megbetegszik. Igyekezzünk változatosan táplálkozni és sportoljunk is! Ezzel nemcsak az ellenálló képességünket növelhetjük, hanem az immunrendszer működését gyengítő stresszt is levezethetjük.

Tényleg használjon zsebkendőt! Tudjuk, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed. Egy tüsszentés alkalmával közel 40 ezer apró nyálcsepp kerül a levegőbe, s az influenzát okozó vírusok ezekhez tapadva még órákig lebegnek a levegőben és nagyobb távolságra is eljuthatnak. Akadályozzuk tehát meg zsebkendő használattal a kórokozók levegőben való terjedését!

Fordítson elég időt a kézmosásra! A legkorszerűbb, antibakteriális és illatos kézmosó sem ér semmit, ha elnagyoltan, a kézmosást összecsapva használjuk. Szánjunk rá legalább 20 másodpercet, hogy átdörzsöljük a kezünket, és ne feledkezzünk meg az alapos öblítésről sem!

Ne látogasson influenzás beteget! Sokan akkor sem pihennek, ha már betegek. Ezzel viszont nemcsak a saját gyógyulásukat nehezítik, de a többieket is könnyen megfertőzhetik. Az sem szerencsés, ha túl hamar térünk vissza a munkába, a náthával ellentétben az influenza vírusát ugyanis nemcsak 3, de akár 5-7 nap múlva is tovább adhatjuk!

Viseljen maszkot! – Megfelelő távolságot tartani jóval nehezebb, ha a velünk egy lakásban élő családtagunk lett beteg. Ilyen esetben csakis a zsebkendő használata, a rendszeres kézmosás, illetve az orrot és a szájat betakaró egészségügyi védőmaszk viselése segíthet meggátolni a kórokozók terjedését.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!