Keresés
Close this search box.

Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek

//

Az év vége összekapcsolódik a családi körben elfogyasztott többfogásos ebédekkel-vacsorákkal, a jó meleg szobában nassolással kísért beszélgetéssel. A cukorbetegeknek különösen nehezített pálya ez az időszak… Ezen próbálunk néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.

Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek

Az első és talán legfontosabb tanács, hogy találjuk meg a középutat az előírt étrend precíz követése és a mértéktelen dőzsölés között, és hogy mérjünk rendszeresen vércukorszintet!

Apró trükkök a kímélőbb karácsonyi menühöz: a finom pástétomok, szendvicskrémek, kaszinótojás, majonézes saláták alacsony szénhidráttartalmuk ellenére is energiában gazdag előételek, és ha nem figyelünk oda, 15–20 dkg-os adaggal már az ebéd vagy vacsora előtt bevittünk egy főétkezésnyi kalóriát. Készíthetjük ezeket főtt tojásból, mustárral, sovány tejföllel kikavart hamis majonézzel is.

A halászlé igazi cukorbeteg-barát étel. A rántott hal panírozásánál is „csalhatunk”: a zabliszt, a teljes kiőrlésű morzsa csökkenti a fogás glikémiás indexét.

A töltött káposzta is lehet kímélő étel! Válasszunk a zsíros húsok helyett darált karajt vagy pulykacombot, cseréljük a rizst barna rizsre, a zsíros tejfölt soványra, tegyünk bele sok aprókáposztát a füstölt hús helyett – így kifejezetten energiaszegény alacsony glikémiás indexű fogást kínálhatunk.

Legyen a köret is változatos: próbáljuk ki a rizibizit barna rizsből, kóstoljuk meg a zelleres burgonyapürét, együnk vöröslencsét, hajdinát, kölest zöldségekkel elkészítve.

Az igazi kihívást a karácsonyi édességek jelentik. Szerencsére már készen is kapható xilittel vagy eritrittel, teljes kiőrlésű lisztből vagy épp maglisztből készült bejgli, zserbó. A maltittal készült cukormentes szaloncukorból sem fogyaszthat azonban napi 1-2 szemnél többet a cukorbeteg. A klasszikus mézeskalács maradjon inkább dísz: hiába természetes édesítőszer a méz, cukorbetegek számára kerülendő. Jó választás lehet az otthoni sütésnél a xilit, vagy az eritrit és sztívia kombinációja, mint cukorhelyettesítő.

Alkoholfogyasztás esetében cukorbetegként sose válasszunk édes italokat, likőröket, kerüljük a magas cukortartalmú vermutot, gyógynövény alapú töményeket, és ne igyunk sört sem! Ha nincs kizáró ok (gyógyszer, egyéb betegség), 1-2 dl száraz pezsgő vagy száraz bor étkezés mellé alkalmanként fogyasztható. Ünnepekkor megengedhető egy-két korty jó minőségű gyümölcspálinka is, de utána mindig mérjünk vércukrot: egyes gyógyszerek, illetve az inzulin mellett az alkohol is okozhat veszélyes vércukorszint-esést.

Cukorbetegség esetében a gyógynövények támogatása is hatásos lehet: fekete áfonyából, csalánból, katángkóróból, orbáncfűből és gyermekláncfűből készült gyógyteákat használ a népgyógyászat évtizedek óta a cukorbetegség kezelésére . Ezek együttesét, a Diabess – Györgytea gyógyhatású készítményt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember régi, jól bevált receptjét érdemes kipróbálni naponta 1-2 csészével, vagy ajándékba adni.

A Diabess-Györgyteáról és a cukorbetegségről további információk találhatók a www.diabess.hu és fb.com/diabesstea oldalakon. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!