Keresés
Close this search box.

Megfázás = vírusfertőzés

//

A mondás szerint: aki fázik, hamar megfázik – ám,ez koránt sincs így. A lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. A panaszok kiváltó oka: a fertőzés. Egyre-másra jelennek meg új vírusok, melyek náthát, köhögést okoznak, s mindezt tévesen a hidegre fogjuk.

Megfázás = vírusfertőzés

Való igaz, hogy a vírusfertőzések első tünetei közé tartozik a hidegrázás, de nem attól leszünk betegek, hogy fázunk: azért érezzük kellemetlennek a hideget, mert már meg vagyunk fertőzve. A betegség kialakulásában a lehűlés szerepe annyi, hogy a hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását, ami gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz a megfázás ellen! Az a gyermek, akit úgy bebugyolálnak, mint egy eszkimót, vagy egész nap túlfűtött helyiségekben tartózkodik, könnyebben kap el fertőzéseket, mint az, aki hozzászokott a hideghez, és gyakran tartózkodik szabad levegőn. Az ésszerűen adagolt hideginger növeli a szervezet ellenálló képességét. A hőingadozások (például váltózuhany vagy meleg-hideg lábfürdő) intenzív immunológiai és hormonális reakciót vált ki a szervezetben.

Különösen gyermekekre igaz: mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjon gyermekére annál, mint amit helyesnek gondolna! A túlzott óvatosságból melegen öltöztetett gyerek könnyen megizzad. Az izzadás viszont a bőr erős lehűléséhez, s ezáltal elégtelen vérellátásához vezethet, ami pedig a megfázáshoz teremt kedvező előfeltételeket.

A legmegfelelőbb téli ruházat laza, jól szellőző anyagból készült, ilyen a pamut és a flanel. A ruházatot egyébként a munkához kell igazítani: a több mozgással járó munkához vékonyabban, míg az ülő, kevesebb mozgással járóhoz vastagabban kell öltözni. Tartsa azonban mindig melegen a lábakat, a vese tájékát és a füleket!

A téli hónapokban gyakori az ismételt megfázás. Az elsőszülött gyermek a legtöbb fertőzést csak akkor kapja el, amikor elkezd óvodába járni. A második gyermek viszont már kisbabakorban kap fertőzéseket, melyeket testvére az óvodából „hazahoz”.

A gyermekek fejlődésük folyamán vírusok százaival kerülnek kapcsolatba cseppfertőzés útján. Furcsa módon a közösségben már akkor fertőzhetnek a gyerekek, amikor saját maguk még tünetmentesek. Emiatt nem sok értelme van annak, hogy gyermekünket mindenképp távol tartsuk a közösségtől.

Vannak olyan tipikus, fertőzésre hajlamos gyerekek, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Ennek egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. E védőanyag szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Az érintett gyerekeknél a fertőzések általában hosszabb lefolyásúak, mint az átlagos négy nap, és gyakrabban keletkeznek komplikációk, például középfülgyulladás. Ezek a gyermekek a fertőzések között sajnos nem tudnak igazán felerősödni, fejlődésük is visszamaradhat, emiatt ajánlatos 2-3 hétre kivenni őket a közösségből, hogy megszakadjon a fertőzések láncolata.

A „valódi” vírustörzsek többre is képesek, mint pusztán egy ártalmatlan megfázást okozni. A magas lázzal és nagyfokú gyengeséggel járó tünetek jelentősen ronthatják az általános közérzetet, és komoly szövődményeket okozhatnak gyermekek és felnőttek körében egyaránt. Különösen veszélyeztetettek a szívbetegek, a krónikus légzőszervi megbetegedésben (asztma, krónikus bronchitis), epebetegségben, cukorbajban és más anyagcserezavarban, vérszegénységben, veleszületett és szerzett immunrendszeri betegségben – beleértve a daganatokat is – szenvedők. Ilyen esetekben javasolt ősztől tavaszig immunerősítő, illetve vírus- és baktériumölő szereket szedni, 2-3 félét a következők közül:

Egészítsük ki a kúrát gyógyteákkal (la pacho tea, bodza, hársfa, csipkebogyó) és vitaminokkal (C- és D-vitamint, Béta-karotint és B-vitamin- komplexet) is. A védőoltások használata vitatott, hiszen nem tudnak minden vírus ellen védelmet nyújtani, ám komoly szövődményeik is lehetnek.

Az orvos náthára, köhögésre és torokfájásra sokféle gyógyszert felírhat, ezek többsége antibiotikum, ami viszont károsítja a szervezet hasznos baktériumait is. Létezik számtalan házi recept, mely többé-kevésbé jól bevált. Ilyen a fokhagyma mézzel, az ecetes zokni, a kövirózsacsepp fülgyulladáskor vagy a tormapakolás köhögés esetén. Legjobbak azok a házi szerek vagy módszerek, melyek elősegítik a szervezet saját védekező erőinek megerősödését és támogatják a kórokozókkal vívott küzdelemben.

Ha mégis szükséges antibiotikumot szedni, akkor ne feledkezzünk el a probiotikumok szedéséről sem.

A megfázásra, fertőzésre való hajlam csökken rendszeres sportolás, egészséges étrend, szaunázás, gőzfürdőzés, illetve váltott zuhany hatására. Utóbbi menete a következő: zuhanyozzunk olyan meleg vízzel, amelyet még el tudunk viselni, majd befejezésként 1-2 percen keresztül hideggel (12–18 ºC) csapassuk le testünket. A vizet a lábaktól felfelé, a szív irányába vezessük. Váltsunk ismét jó melegre, s ha átmelegedtünk, jöhet újra a hideg. Leghatásosabb, ha háromszor megismételjük a hideg zuhanyt. Végül alaposan törülközzünk meg és bújjunk jó meleg ruhába.

Figyelem! Mivel a váltózuhany erős keringésaktiváló, álmatlanság esetén nem ajánlott este alkalmazni – reggel viszont remek ébresztő.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, immunerősítés, allergiák és

intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!