Keresés
Close this search box.

Mi okozhat elhúzódó köhögést gyermekkorban?

//

A bölcsődébe, óvodába járó gyerekek között nem ritka, hogy akár több héten át is köhögnek. Az elhúzódó köhögés lehet egy légúti betegség következménye, ám komolyabb problémákra is utalhat, ezért fontos mielőbb tisztázni a tényleges kiváltó okot.

Mi okozhat elhúzódó köhögést gyermekkorban?

Mire jó a köhögés?

Azt gondoljuk, hogy pusztán zavaró tényező, hiszen napközben is nagyon kellemetlen, éjszaka pedig nem hagy aludni, sőt idővel torokfájást, rekedtséget is okozhat az elhúzódó köhögés. Valóban nem kellemes, ám annál hasznosabb, hiszen a szervezetünk így próbál megszabadulni a tüdőbe jutó, a levegőben lévő szennyeződésektől, kórokozóktól, a képződött váladéktól vagy például a félrenyelt ételtől is. A köhögés tehát hasznos, ám nem mindegy, hogy mitől és miért jelentkezik.

Légúti betegséget követő köhögés

A gyerekek egészen kisiskolás korukig akár 6-8 légúti fertőzésen is áteshetnek az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A gyermekközösségekben a kórokozók gyorsan terjednek, könnyen átadják egymásnak a gyerekek, legtöbbször cseppfertőzéssel. A szülőnek pedig már az egymást gyorsan követő betegségek miatt is úgy tűnhet, hogy a gyermek folyton köhög. Nem ritka, hogy a betegség lezajlását követően a köhögés még 2-3 héten át tart, majd fokozatosan alábbhagy.

Asztma tünete is lehet

Az asztmáról a sípoló légzés és a fulladásérzés jut először eszünkbe, s nem is gondoljuk, hogy nemcsak a nehézlégzés, hanem az elhúzódó köhögés is jelezheti a betegséget. Gyanúra ad okot, ha a légúti fertőzések során vagy éjszakánként rendszeresen elhúzódó köhögés jelentkezik. Ugyancsak figyelemfelkeltő, ha a gyermeknél köhögési rohamok alakulnak ki testedzés vagy hideg levegő hatására.

Arcüreggyulladás vagy allergia a háttérben

A hátsó garatfali csorgás azt jelenti, hogy az orrváladék nem az orrnyílásokon keresztül távozik, hanem a garat irányába hátra csordogál, ezzel folyamatosan ingerköhögést vált ki. A fekvő testhelyzet miatt ebben az esetben is főként este, éjszaka jelentkezik a köhögés. E tünetek okának nagyon fontos utánajárni, mert akár krónikus arcüreg-gyulladás vagy légúti allergia is állhat a háttérben.

Reflux

A gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav hatására szintén jelentkezhet köhögés akár úgy is, hogy ez a reflux egyetlen tünete a közismertebb és gyakoribb gyomorfájás, illetve a mellkas területén tapasztalható égő érzés nélkül is. A csendes refluxra az elhúzódó köhögés mellett a gyakori rekedtség vagy torokfájás is utalhat.

Félrenyelés miatt idegentest

Főként kisgyermekek körében, a 2-4 év alatti korosztályban gyakori, hogy nemcsak ételt, de akár egy apróbb játékdarabkát is félrenyelnek. A szervezetük ilyenkor próbál megszabadulni a bekerült idegentesttől, a gyermeknél ezért alakul ki az elhúzódó, időnként fuldokló, akár ellilulással járó köhögés. Nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek ezekre a jelekre, mert ha az idegentest sokáig marad a légutakban, antibiotikus terápiára nem reagáló tüdőgyulladást, nem javuló asztmatikus légzést, hörgőtágulatot, tályogot, súlyosabb esetben életveszélyes állapotot is okozhat.

Dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!