Keresés
Close this search box.

Miért nem múlik a náthám?

//

Télen akár több alkalommal is elkaphatjuk a főként orrfolyással, orrdugulással, rossz közérzettel járó náthát. Jó esetben egy hét alatt különösebb kezelés nélkül is kigyógyulunk belőle, de mit tegyünk, ha mégsem? Vajon mi okozhatja, ha a gyógyulás nagyon elhúzódik?

Miért nem múlik a náthám?

Nem alszik eleget

A nátha általában 3 és 7 nap között gyógyul, feltéve, ha nem a korábbi életünket éljük mellette, vagyis dolgozni vagy iskolába járunk, háztartást vezetünk betegen. A gyógyuláshoz elsősorban pihenésre van szükségünk, főleg az első 3 napban.

Az immunrendszerünknek nemcsak a fertőzés leküzdéséhez van erre szüksége, de kutatások bizonyították azt is, hogy aki keveset alszik, gyakrabban lesz beteg. Ha nem is tudunk mindig napi 7-8 órát aludni, akkor semmiképp ne sajnáljuk az időt a pihenésre, amikor betegnek érezzük magunkat!

Kevés folyadékot fogyaszt

Az alvásidő mellett általában a szükséges napi folyadékmennyiség az, amire csak kevesen ügyelnek, pedig erre még inkább szükségünk van betegség idején. Ha fáj a torkunk és nehezünkre esik a nyelés, ha lázasak vagyunk, igyunk, hogy elkerüljük a kiszáradást! Folyadékra szükség van ahhoz is, hogy a köptető hatású készítmények, nátha elleni szerek a hatásukat megfelelően ki tudják fejteni. Ne koffein tartalmú italokat fogyasszunk, mivel ezek hatására több folyadékot veszítünk, mint amennyi a fogyasztásukkal a szervezetünkbe jut. Teát, vizet, leveseket, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket igyunk inkább.

Stresszel

Az év végi rohanásban a feszített munkatempó miatt sokan elég stresszes időszakot tudhatnak maguk mögött. Stresszhelyzetben az immunrendszer sem tud elég hatékonyan működni ahhoz, hogy leszámoljon a szervezetbe jutó kórokozókkal. Emiatt könnyebben megbetegedhetünk és nehezebben gyógyulunk meg.

Nem a megfelelő gyógyszert szedi

Nem várhatjuk el, hogy önmagában a vitaminok, gyógynövény tartalmú cseppek, cukorkák egyik napról a másikra meggyógyítsanak egy komolyabb fertőzést. Épp így a feleslegesen szedett antibiotikumok sem, hiszen ezek nátha esetén hatástalanok, mivel azt vírusok és nem baktériumok okozzák.

Már nem is a náthától, hanem gyógyszermellékhatás miatt szenved

Sokan úgy gondolják, hogy ha az előírt napi mennyiségnél többet fogyasztanak el a megfázás ellen javasolt tasakos forróitalokról, akkor jóval hamarabb meggyógyulnak. Emiatt nem veszik figyelembe se a megengedett napi dózist, se az előírt használati időt, ráadásul arra sem ügyelnek, hogy elegendő folyadékot is fogyasszanak a készítmények mellé.

Nem a megfelelő betegséget kezeli

Náthához hasonló tüneteket légúti allergia is okozhat. Ha már hetek óta tüsszög, bedugult az orra, érdemes erre a lehetőségre is gondolni. Ebben az időszakban a lakáson belüli allergének – háziporatka, penészgomba, esetleg háziállatok – okoznak tüneteket. Krónikus arcüreggyulladás is okozhat elhúzódó panaszokat, akár köhögést is kiválthat a hátsó garatfali csorgás révén, amikor az orrdugulás miatt az orrváladék hátra, a garat irányába távozik. Ha a náthája már több mint egy hete tart, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!