Keresés
Close this search box.

Miért nincs elég energiám?

//

Ha bőséggel fogyaszt vitaminokat, ásványokat, helyesen étkezik, sportol, s a kimerültség érzése 3 hónapon túl sem múlik, meg kell vizsgálnunk életmódjának egyéb elemeit is. A krónikus fáradtság ugyanis betegséget is jelezhet.

Miért nincs elég energiám?

Előfordul, hogy majd leragad a szemünk, bárhol, bármilyen testhelyzetben elaludnánk, de lehetünk fáradtak az álmosság érzése nélkül is. A levertség inkább a hangulatunkra utal, míg fáradtság alatt elsősorban az energia hiányát értjük.

Akut fáradtság kiváltója lehet például a stressz, az alváshiány, az elégtelen folyadékfogyasztás vagy a helytelen étrend is. Lehet alkohol, nikotin és koffein mellékhatása is: ha stresszoldóként napközben gyakran rágyújt, kávéval tartja magát ébren, este pedig alkohollal oldja a napi feszültséget – szervezete idővel, komoly energiahiánnyal jelzi, hogy pihenésre, feltöltődésre van szüksége.

Ha a krónikus fáradtság több hónapig fennáll, hátterében többnyire valamilyen betegség – például depresszió, autoimmun betegség, vashiány, vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, vese-, máj- vagy szívbetegség lehet, melyeket kezelni kell, mivel az életmódbeli tényezők itt már kevésnek bizonyulnak.

Külön kell szólnunk az alvászavarról, az alvás közbeni légzéskimaradásról (alvási apnoe), mely feltétlenül kezelést igényel, hiszen a krónikus fáradtság mellett növeli többek között a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!