Miért ráncosodunk?

//

Bőrünk vastagsága a biológiai életkor egyik biomarkere. Próbáljuk csak ki saját magunkon! Csippentsük össze kézfejünkön a bőrt, és tartsuk így egy percig, majd engedjük el, és várjuk meg, míg újra elsimul. A bőr elsimulásásig eltelt idő bőrünk biológiai életkorát jelzi.

Miért ráncosodunk?

Az öregedés első, a legtöbb ember számára nyilvánvaló jelei a bőrön mutatkoznak. Váratlanul ráncok jelennek meg a két szemöldök között, illetve a szem vagy a száj körül. Vajon mi az oka annak, hogy a gyönyörű, tömött, rózsás, rugalmas bababőrből ráncos, foltos, száraz bőr lesz?

A bőr öregedését két különálló folyamat idézi elő. Az egyik a napfény hatására létrejövő fotokárosodás, a másik pedig a korral együtt járó öregedés.

A fénykárosodás a kollagén és az elasztikus rostok károsodását is magával hozza. Ennek mértéke arányos a szabad levegőn, nyílt terepen tartózkodás időtartamával, és különösen a napnak kitett testtájakon feltűnő.

A nap UV-A sugarainak köszönhetjük a szép napbarnított színt, de a ráncokat is, sőt hozzájárul a melanóma (a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) kialakulásához is. Az UV-B sugarak pedig a bőr leégését okozzák – halmozott károsító hatásuk révén jönnek létre a bőrrák egyes fajtái.

A fotokárosodás első jelei a lentigók (lapos, barnás színű, jóindulatú bőrelváltozások, melyek leggyakrabban a kézhát és az arc bőrén láthatók, főként idős embereken), majd a teleangiektáziák (vékony, tágult hajszálerek a bőrben), melyek kicsit később alakulnak ki, ezután a finom ráncok és a mélyebb gyűrődések következnek a megnyúlt bőrön, végül pedig megjelenik a keratózis (fokozott elszarusodás).

Léteznek skálák, melyekkel a fénykárosodás mértéke meghatározható. Ilyen például a Glogau-féle skála:

A kronológiai öregedés nemcsak a bőrön, hanem az egész szervezetben tetten érhető. Születéstől fogva, az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek víztartalma, de ez kiszáradás és elvékonyodás leginkább a bőrön válik láthatóvá.

A fiatalkori bőr alsó rétege erősen hullámos, így a tápanyagok cseréje nagyobb felületen megy végbe. Ezek a mikroszkopikus bolyhok idővel ellapulnak, emiatt csökken a felső bőrréteg tápanyagellátása. Az apró bőrerek struktúrájának gyengülése, kitágulása, törékennyé válása szintén hozzájárul a bőrben a gyengülő vérkeringéshez.

Ugyancsak csökken az átlagosan 30 nap élettartamú bőrsejtek megújulási sebessége is: míg 30-35 éves kor alatt a bőr 3-4 hét alatt újul meg, addig az öregedő bőrnek ehhez akár 6 hétre is szüksége lehet, emiatt elvékonyodik.

A szabad gyökök okozta károsodás a test egyéb részeihez hasonlóan a bőrben is megjelenik: a lágy és rugalmas fehérje-molekulák nagy, merev szerkezetekké állnak össze, így rugalmasságuk csökken. A bőr alatti kötőszövet rugalmas elemei, elsősorban a kollagén képződése is csökken, ez az oka a finom ráncok, a szem körüli szarkalábak, a mimikai ráncok és a szem alatti táskák létrejöttének.

Egyre kevesebb lesz tehát a kollagén, ami a bőr vízkötő-képességét biztosítja, így az egyre szárazabbá, vékonyabbá válik. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy a ráncok a kollagénmennyiség csökkenése miatt alakulnak ki. A bőr korral járó öregedési folyamatainak visszafordítása tehát a kollagénképzés stimulálásából és az apró erek állapotának javításából áll. A bőr megfelelő táplálása és oxigénnel való ellátása a funkció javulásához vezet, ami nem csupán testünk kültakaróként történő borítását jelenti, hiszen a bőr egyben az egyik legfontosabb immunszervünk.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin – korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!