Keresés
Close this search box.

Ne szakítsunk a sportos életmóddal!

//

Se a téli hideg idő, se az esetleges ízületi fájdalom nem ad felmentést az egészséget védő, állóképességet fenntartó rendszeres testmozgás alól. A túl sok pihenés, a fotelben a tv előtt ücsörgés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja fájdalmainkat. Íme, a 10 leghasznosabb tanácsunk.

Ne szakítsunk a sportos életmóddal!

1. Ne pihenjünk túl sokat! A mozgásszegény életmód hátrányos az ízületek számára. Kövessük a szakorvos vagy a gyógytornász által összeállított mozgásprogramot, így biztonságosan, sőt egészségvédő módon tarthatjuk magunkat formában.

2. Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is! A kardiomozgás megerősíti a térd körüli izmokat és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a megfelelő izomerősítő és nyújtógyakorlatok is. Remek kardioedzést jelenthet a séta, az úszás, a vízi aerobik vagy az elliptikus tréneren végzett mozgás – ezek kímélik a térdízületet is. Végezzük a szakember által javasolt speciális, a térd körüli izmokat erősítő gyakorlatokat, melyek önmagukban is jelentősen javítanak az állapoton.

3. Ne terheljük túl az ízületeket! Bizonyos mozgásformák óriási terhet jelentenek a térdízületeknek, mint a kemény talajon való futás, az ugrás vagy az ugrálással járó sportok, illetve a súlyemelés, mely akut fájdalom esetén nem végezhető.

4. Csökkentsük az esés rizikóját! A fájó vagy instabil térd hajlamosíthat az esésre, ami tovább ronthatja az állapotot. Térdproblémák esetén igyekezzünk mindig világosban sportolni, lépcsőzésnél fogjuk meg a korlátot. Ne feledjük, elesni nemcsak futás közben lehet, hanem a legegyszerűbb otthoni tevékenységek során is.

5. Sérülés esetén jegeljünk, polcoljunk! Ha a térdfájdalom kisebb sérülés miatt jelentkezik, a legfontosabb otthoni teendőnk a felpolcolt lábbal való pihentetés, jegelés és a szoros, kompressziós kötés alkalmazása.

6. Játsszunk a hőmérséklettel! A sérülések utáni 48–72 órában érdemes jegelést alkalmazni akár egy törölközőbe csavart fagyasztott zöldborsó csomag formájában is. A 15-20 perces hűtést napi 3-4 alkalommal javasoljuk, majd megpróbálkozhatunk a melegítéssel, meleg fürdő vagy 10-20 percig melegített törölköző felhelyezésével.

7. Foglalkozzunk a súlyunkkal! A túlsúly komoly terhelést, stresszt jelent a térdízületeknek, ezért elhízás esetén érdemes megfontolni az életmódváltást. Ne tűzzünk ki célul jelentős fogyást! Már egy kis változás is nagy könnyebbséget jelent a szervezetnek, az ízületeknek.

8. Válasszunk megfelelő lábbelit! A párnázott talpbetétek csökkenthetik a térdet érő terhelést, sőt személyre szabott talpbetétek is elérhetők még sportoláshoz is.

9. Próbáljuk ki a lökéshullámot! Térdfájdalomnál jó hatásúak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok, melyek beindítják a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét, fokozatosan regenerálják a szöveteket.

10. Válasszunk modern gyógymódokat! Amennyiben nem egyszerű, gyorsan javuló sérülésről van szó, mindenképpen forduljunk szakemberhez, hiszen egy porckopás is komoly térdfájdalmat okozhat, amely nem „gyógyul” meg magától.

Porckopás esetén nagy segítséget jelenthet a hialuronsav és az orvosi kollagén injekciós terápia, illetve a porc újjáépítését serkentő injekció is, mellyel vérlemezkékben gazdag saját vérplazmát injektálunk az ízületbe. A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatók azok a növekedési faktorok, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. A kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése, csökken a fájdalom, javul az ízület mozgathatósága. A terápia enyhe vagy középsúlyos porckopás esetén alkalmazható.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!