Keresés
Close this search box.

Téli bőrtréning

//

Az évszakok változásával nemcsak a ruhatárunkat, de a bőrápolási rutint is megújítjuk. Míg nyáron elsősorban a fényvédelemé a főszerep, az ősz és tél inkább a regenerálás időszaka. Ekkor javasolt az intenzívebb bőrkezelések elvégeztetése és a bőr víz- és vitaminhiányos állapotának megszüntetése.

Téli bőrtréning

Hámlasztás

A mélyhámlasztás – bőrtípustól függően – évi egy alkalommal javasolt, melyet érdemes az őszi-téli időszakban elvégeztetni. Ha még nem került rá sor, akkor most helyrehozhatjuk a nyári napozás miatt a bőrön létrejött elváltozásokat: eredményesen kezelhetők a pigmentfoltok, a szeplők és májfoltok. A kezelés azért is fontos, hogy a bőrt felfrissítsük. A bőr ugyanis nyáron a hőség, a fokozott verejtékezés és az erős UV-sugárzás hatásai ellen megvastagodással védekezik. A hámréteg megvastagodása a napnak leginkább kitett testrészeken, így elsősorban az arcon észrevehető. A mélyhámlasztással a bőr megújul, segítségével a ráncok mélysége csökkenthető.

Tipp: Az elhalt hámsejtek eltávolítására átmeneti megoldásként jó szolgálatot tehetnek az otthoni bőrradír készítmények is, de igazán látványos és tartós megoldást professzionális kezelésekkel érhetünk el. A mélyhámlasztás hatásos: rossz vérkeringésű, ráncos, vízhiányos, fakó, valamint tág pórusú, sebhelyes, egyenetlen felszínű, comedó képződésre, faggyúmirigy túltengésre hajlamos bőr esetében is. Az arcbőr mellett más testrészeken is alkalmazható: kezek öregedési jeleinek mérséklésére, illetve cellulitis és stria esetében, vagy az ernyedt hasfal, kar és combok feszesítésére.

Hidratálás

A nyár után a tél sok megpróbáltatást hoz bőrünk számára. A külső hőmérséklet csökkenésével, 8 °C körül már jelentősen romlik a faggyúmirigyek működése, így a bőr felszínén lévő lipidréteg elvékonyodik, vízvesztése fokozódik, a bőrfelszín szárazzá, repedezetté válhat.

A kulcsszó tehát a hidratálás, a bőr nedvességtartalmának megőrzése. Javasolt az olajfürdők, olajos bőrápolók, pH-semleges készítmények használata, tisztálkodás után pedig a testápolók használata, melyeket a jobb felszívódás érdekében még nedves bőrbe masszírozzuk be.

Súlyosabb, bőrszárazsággal járó betegség esetén – ekcéma, atópiás bőrbetegség, pikkelysömör – szükség lehet belső kiegészítő kezelésre is, linolsav tartalmú, antioxidáns hatású étrend-kiegészítő kapszula szedésével.

Tipp: Télen nemcsak a hideg, de a lakáson belüli meleg, a fűtés hatására szárazabb levegő is fokozza a víz- és vitaminhiányos állapot kialakulását. A nedvesség pótlása belsőleg éppúgy fontos, mint külsőleg. A hidratáló készítmények rendszeres használata mellett ne feledkezzünk meg a napi 1,5-2 liter ásványvíz fogyasztásáról sem.

Kényeztetés

Ahogy egyre rövidebbek a nappalok, kevesebb időt töltünk a szabadban, a friss levegőn. Az idő is gyakran borús, esős, ami szintén nincs jó hatással a közérzetünkre, és megjelennek az első náthás, meghűléses betegségek is. Ennek nyomai a bőrön is meglátszanak: sokszor nyúzottabbnak, fáradtabbnak tűnhetünk. Ahhoz, hogy télen is megőrizzük fittségünket, az is fontos, hogy elegendő időt fordítsunk rendszeres testmozgásra, ellazulásra, pihenésre is.

Tipp: A relaxáció és a masszázs is fontos szerepet játszik abban, hogy a télen gyakori fáradékonyságot leküzdhessük. A masszázsoknak több típusa létezik, érdemes hetente vagy legalább havonta egy-két alkalommal kipróbálni, melyik a számunkra leginkább megfelelő. A melengető, illatos olajok értékes hatóanyagokkal táplálják a bőrt, de belélegezve az egész testre, szellemre is hatnak. A görcsök kimasszírozásán és az izmok átgyúrásán túl a masszázs a testet és a lelket is gyógyítja.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!