A mozgás öröme

//

Legyen szó meszes vállról, sarokcsonti kinövésről vagy ún. ugrótérdről, sok esetben a kombinált terápia a célravezető gyógymód. Milyen terápiákat lehet kombinálni?

A mozgás öröme

Meszes váll – Kialakulásának oka, hogy kalcium rakódik le a váll egyes részein, főként az ún. Rotátor-köpenyen. A kalciumlerakódás eleinte nehezen észlelhető, de mivel jelentős fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz, az alapos vizsgálat után fény derülhet a tünetek okára. Otthoni kezelésként fájdalomcsillapító hatású lehet a jegelés, de az orvos kortikoszteroid injekcióval is segíthet.

Ugrótérd – Ez a probléma először a térdkalács (patella) fájdalmával, nyomásérzékenységével jelentkezik, mely eleinte csak terheléskor érezhető, de később a fájdalom állandósulhat. Jellemzően az ugrással járó sportágak képviselőit érinti, tehát igen gyakori röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, ugrószámok gyakorlóinál. Bár a tünetek sokszor gyulladásra engednek következtetni, az ultrahang, az oldalirányú röntgen vagy az MR-vizsgálat segítségével fény derülhet a valódi okra: vagyis a patella-ín eredési zónájának degeneratív elváltozására. Enyhébb panaszok esetén segíthet a pihenés, a fizikoterápia, a gyógytorna, ha nem múlik a fájdalom, mindenképpen szükséges az orvosi kezelés, hogy elkerülhető legyen a patella-ín szakadása.

Sarokcsonti kinövés – A test azon pontjain alakul ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következtében a környező szövetek begyulladhatnak.

A saroksarkantyúnak két típusa ismert: a Haglund-sarok, azaz a hátsó sarkantyú illetve a sarokcsont sarkantyú, vagyis a talpi sarkantyú. A Haglund-sarok igen gyakran a nem jól megválasztott cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, ezt jelezheti a sarok kipirosodása, gyulladása. A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. Az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a betegnek szinte minden lépés nagy fájdalmakat okoz. A fájdalomcsillapítás és az esetleges törés vagy daganat kizárása végett is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni.

Milyen terápiákat lehet kombinálni? – A kezelést mindhárom esetben alapos kivizsgálás előzi meg. A leggyorsabb fájdalomcsökkentő módszer, így az elsődleges segítség a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekció lehet, de fontos hosszabb távon is gondolkozni.

Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagén készítmények kúraszerű alkalmazásával.

A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, inakban és csontokban. Ez a természetes fehérje támogatja testünk elsődleges szöveteinek struktúráját. Ez a kezelés 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám terápia követ. Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, így nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti.

Szintén hosszú távon hozhat jó eredményeket a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna. A kombinált kezeléssel a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár meg is szüntethető, így a betegek visszakaphatják a szabad mozgás örömét.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebész szakorvos, akupunktőr
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!