Keresés
Close this search box.

Cöliákia vagy szekunder gluténérzékenység?

//

Egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem bírják a glutén tartalmú ételeket, kellemetlen hasi tüneteik vannak, sőt hasmenés vagy zsíros széklet, görcsök, fejfájás és bőrkiütések is előfordulnak. Jelenleg a lakosság körében a gluténérzékenyek aránya kb. 1%-os.

Cöliákia vagy szekunder gluténérzékenység?

A primer gluténérzékenység egy igen súlyos betegséghez vezet, amit cöliákiának hívunk. A glutén egy komplex, nagy molekulasúlyú tárolófehérje, mely az összes valódi gabonafélében megtalálható. Két nagyobb komponense a búzában a gliadin és a glutenin, a rozsban a szekalin, az árpában a hordeinnek. A gliadin maga is több részből áll, alfa, béta és gamma láncra bontható.

A cöliákia, egy autoimmun betegség, melyben az alfa-gliadin láncot a szervezet idegenként ismeri fel és allergiás reakciót indít ellene, melynek során az immunsejtek és ellenanyagok felszaporodnak, állandó gyulladást okozva a bélnyálkahártyában és felszínén. A bélnyálkahártya elveszti redőzöttségét, gyulladt felülete elnyákosodik, a hasznos tápanyagok felszívódása súlyos zavart szenved. A toxikus anyagok azonban visszaszívódhatnak a keringésbe, mivel a bélfal átjárhatóvá válik. Cöliákia esetében fennáll a genetikai hajlam, ugyanis a cöliákiás betegek körében egy bizonyos antigén kombináció 95%-ban megtalálható.

A szintén egyre gyakoribb szekunder gluténérzékenység mögött kiváltó okként nem a gluténban található gliadin lánc áll, hanem például egy jelentős bélflóra-eltolódás vagy diszbiózis, a vékonybél nyálkahártya enzimtermelő mirigyeinek csökkent működése, ételallergia, az ételben lévő adalékanyagok vagy egyéb többfaktoros tényező.

Amennyiben az elsődleges károsodást okozó tényezőt – a gluténtartalmú ételeket – kiiktatjuk, úgy a másodlagos probléma is megoldódik, azaz a másodlagos gluténérzékenység helyreállítható. Az átmeneti időszakban érdemes az emésztést megkönnyíteni olyan enzimkomplexszel, mely tehermentesíti a beteg vagy érintett bélszakaszt.

A szekunder gluténérzékenységet gyakran kíséri tejcukor érzékenység, mivel a laktáz enzim ugyanazon érintett bélszakaszban termelődne. A tejcukrot bontó laktáz enzim szintén könnyen elérhető többféle erősségű változatban.

Dr. Kristóf Margit
gyermeksebész szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!