Keresés
Close this search box.

Életmódtanácsok gyulladásos ízületi betegségekre

//

A szakrendelőkben a legnagyobb forgalom általában a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó osztályokon van. Nem csoda, hiszen a gyulladásos ízületi panaszok már népbetegségnek számítanak. Az egészen fiatalokat leszámítva szinte nincs olyan, akinél ne jelentkezne időnként (vagy tartósan) olyan fájdalom, ami nemcsak a mozgáskészséget, de az életminőséget is jelentősen rontja.

Életmódtanácsok gyulladásos ízületi betegségekre

A kiváltó okok: a mozgásszegény, ülő életmód, az egyoldalú igénybevétel, a túlzásba vitt sport, a fiatalkori reumás láz okozta hatások, az alkati adottságok, az idősödő életkor, a helytelen életvezetés, folyadékhiány, autoimmun gyulladást keltő élelmiszerek fogyasztása – ezek külön-külön vagy együtt, bármiféle kombinációban.

Tipikus tünetek: duzzanat, fájdalom, pirosság, melegség, csökkent működőképesség – ezek a heveny állapot jellemzői. Krónikus állapotokban főleg a fájdalom és a működési zavar a meghatározó, de a duzzanat is megtalálható, ha nem is makro, hanem mikro szinteken.

Miről is van szó? – A mintegy 206 csontunk flexibilitásáért az izmok és az ízületek a felelősek. Az ízületek közül a legtöbb gondot azok jelentik, amelyek a legnagyobb terhet viszik! Ezek a gerincoszlop és az alsó végtagok nagy ízületei, főleg a csípők és térdek.

Nézzük meg egy kicsit az ízület anatómiáját! Az ízületi tokban találhatók a porcos ízfelszínek és az ízületi folyadék, amely a kenést végzi. A porcos ízfelszínnek nincs saját vérellátása, a táplálkozást a porc és csontok között lévő csonthártyáról kapja, valamint a mozgás eredményezte ún. szivacsműködéstől.

Gyulladt állapotban a fájdalom miatt nem mozgunk, a mozgáshiány miatt pedig nem gyógyulunk. Ráadásul a duzzanat elszorítja a csonthártyában lévő hajszálereket, így a rossz vérellátás miatt hiába esszük a jobbnál jobb étrend-kiegészítőket, porcépítő anyagokat, az eredmény késik! A porcszövet lassan elfajul, elhal, és a csonthártyák kerülnek a felszínre, ettől kezdve a fájdalom már elviselhetetlen, jön a protézisműtét.

Ennek megelőzése igen sokrétű feladat. Először magát a fájdalmat és a gyulladásos duzzanatot kell megszüntetni, ezáltal kissé javul a mozgáskészség, felszabadul az érhálózat és megindul az élet az ízületben.

Ezzel egy időben – és a továbbiakban, az egész hátralévő életben – tilos olyan ételeket enni, melyek elősegítik a lyukas bél szindrómát, és ennek következtében a szervezet valamennyi savós hártyájának gyulladásos állapotát. Ide tartozik minden olyan szénhidrát, ami erjed az emésztés során (pl. a kovásztalan, azaz élesztős kenyér és péksütemény, a tésztafélék), továbbá a margarin, a napraforgó olaj, a csipszek, az olyan állati eredetű termékek, ahol az állati takarmányok GMO-szóját is tartalmaznak (mert ezekben a glifozát – totális növényvédő, gyomirtó szer – fel van halmozódva, ez pedig máj- és vesekárosító hatású). Tilos minden olyan állati és egyéb eredetű élelmiszer, amely lizin aminosav ízfokozót tartalmaz, mivel ez a hajszálerek rugalmas tágulásáért felelős arginin antagonistája. Tilos továbbá ebben az állapotban a tej és a tejtermék fogyasztása.

Ehető minden olyan gabona, amely gluténmentes, a bio növényi és állati eredetű élelmiszerek, javasolt az állati zsiradékok mennyiségének fokozatos emelése.

A gyulladásgátlók közül a fűzfakészítmények, és minden szalicil tartalmú növény (pl. réti legyezőfű), valamint a kurkuma, illetve olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztása is ajánlott, amelyek tartalmazzák a természetes porcépítőket ( pl. kocsonya).

Jótékony hatásúak az agyagpakolások, a mézes kicsapkodás, a mézes kelkáposzta pakolás és számos más népi gyógymód, illetve egyes fizioterápiás módszerek, végül pedig a gyógytorna. Vegyük figyelembe, hogy az intenzívebb testmozgást csak a duzzanat csökkenése, illetve a vérkeringés és az általános gyulladásos állapot (CRP-vel igazolt) javulása függvényében lehet elkezdeni!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!