Keresés
Close this search box.

Érrendszerünk tükre: a szem

//

Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható, élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte minden anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésében és nyomon követésében. Emiatt 40 éves kor felett ne hagyjuk ki az éves szemészeti szűrővizsgálatot!

Érrendszerünk tükre: a szem

A szemfenéki érrajzolat vizsgálatával tehát hiteles képet kaphatunk az egész szervezet érrendszerének állapotáról: jól látható rajta az erek meszesedésének foka. Az agyi erek meszesedése, azok szűkülete például csökkenő agyi vérellátáshoz vezet, mely eleinte tünetmentes, de az érszűkület fokozódása kezdetben feledékenységet, majd szellemi hanyatlást eredményezhet. Az ér teljes elzáródása következtében az agyszövet vérellátása zavart lesz, oxigénhiány léphet fel, ami agyi infarktushoz vezethet. A hirtelen kiugró vérnyomás pedig az agy valamely erének repedését okozhatja, ez az agyvérzés.

A magas vérnyomás okozta érelváltozásoknak, és azok szemfenéki érrendszeren jól látható tünetei fokozatosan alakulnak ki:

Rövid ideje fennálló magas vérnyomás esetén a legkisebb finom erek kanyargóssága fokozódik, kialakul a dugóhúzó szerű megjelenés, de a vérnyomás rendezését követően az elváltozások visszaalakulhatnak.

Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala átépül: meszesedik, az izomréteg és az erek körüli kötőszövetes hüvely megvastagszik.

– Az érfal a rá nehezedő nagy nyomás miatt megvastagszik, egyenetlenné válik, szakaszosan lefűződik („kolbásztünet”).

– A károsodott érszakaszokon folyadék, majd vér lép ki – vizenyő és vérzés jelenik meg. Az ideghártya adott területei elhalhatnak, szabálytalan alakú, fehéres foltok jelennek meg.

– Súlyosabb esetben a z előző tünetek mellett – a látóidegfő vizenyője miatt – jelentős látásromlás, látótér kiesés alakul ki.

A kezelés alapja a vérnyomás stabilizálása, hiszen a kifejezetten ingadozó vérnyomás veszélyesebb, mint a mérsékelten magas, de egyenletes vérnyomás.

A látás felbecsülhetetlen képességünk: a külvilágból származó információ több mint 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk. Szemünk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások (pl. UV-sugárzás) is jelentősen befolyásolják a látáscsökkenést.

Szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük azonnal, ha csak az egyik romlik el, ráadásul a szervezetünk, az agyunk – bizonyos mértékig – képes kompenzálni a változásokat. Gyakran csak évek múlva tudatosodik bennünk a látáscsökkenés, amikor már a mindennapi tevékenységeinket akadályozza.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, illetve a vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend. A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, így fogyasszunk rendszeresen sárgarépát, sütőtököt, sóskát, spenótot, májat és tojássárgáját! C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékonyan segít megőrizni a szem épségét.

Ne feledkezzünk el a könny védő szerepéről! Az egészséges könnyfilm megtartásában a kellő folyadékfogyasztás mellett az omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak, fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!