Keresés
Close this search box.

Ezért tényleg érdemes lefogyni!

//

Tapasztalatok szerint a mesés, vonzó külső vagy esetleg a szívinfarktus elkerülése nem a legnyomósabb érvek a fogyás mellett. A következő 4 változás azonban közvetlen, jelentős és hosszú távú javulást eredményezhet az életminőségben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni!

Ezért tényleg érdemes lefogyni!

A média által ránk erőltetett szépségideál, a legújabb divatos testkép, illetve azok a hosszú távú egészségkárosító hatások, melyekkel a túlsúlyos embereket ijesztgetik (elmeszesedett erek, hirtelen szívhalál, sztrók, rák, cukorbetegség stb.), tapasztalatok szerint csak rövid távon jelentenek motivációt, aztán legyintünk és éljük tovább megszokott életünket.

Felejtsük el a „health at any size” („egészség minden méretben”) szlogent is, mert azt állítani, hogy az elhízottság ártalmatlan, igen nagy felelőtlenség, sőt egyszerűen nem igaz, és ellentmond a létező összes tudományos bizonyítéknak.

A fogyásnak sokkal sürgetőbb, közvetlenül megtapasztalható, életminőséget javító motivációi, elérendő céljai lehetnek, lássunk ezek közül néhányat!

1-es számú cél:
térded és könyököd megköszöni, ha lefogysz

A krónikus ízületi gyulladás egy degeneratív betegség, amelynek során elveszítjük a porcot és fokozatosan a csontot is. Az egészséges emberek nem gondolkoznak sokat az ízületi gyulladáson, mely a korral egyre gyakoribbá válik. Természetesnek tekintik, hogy minden nagyinak van egy kis fájdalma itt-ott.

A legtöbb krónikus betegséghez hasonlóan, az idült ízületi gyulladás is egy ördögi kör :

A túlsúly több okból is növeli az ízületi gyulladás kockázatát. Az optimális súlyúakhoz képest az elhízottaknak 18-szor nagyobb esélyük van a mindkét térdre kiterjedő ízületi gyulladásra. Itt nemcsak arról van szó, hogy a nagyobb testsúlyú emberek ízületei jobban terhelődnek és gyorsabban kopnak, hanem arról is, hogy a nagy mennyiségű zsírszövet bizonyítottan több gyulladáskeltő anyagot termel.

Jó okunk van tehát csökkenteni az ízületi fájdalmakat, hogy könnyebben mozogjunk – ez egy közvetlen előny, melyek jótékony hatásait rögtön tapasztalhatjuk.

2-es számú cél:
a jó alvás

A több testzsír gyakoribbá teszi az alvási apnoét, ami sokkal több, mint egyszerű horkolás. A felső légutak elzáródnak, elzárják az oxigén áramlását, tehát az illető nem lélegzik – és ez többször előfordul, újra és újra. A népesség 25%-ának van alvási apnoéja, az elhízott embereknél ez az arány 50%, az elhízott gyerekeknél pedig 46%! Vigyázat: már minimális, 5%-os súlygyarapodás is 250%-kal növeli a súlyos apnoé kockázatát, 10% hízásnál pedig 650%-ra nő a kockázat.

Az alvás az anyagcsere egyik fontos szabályozója.

Rossz alvásminőség rossz anyagcserét eredményez, ami magasabb gyulladásszinttel, gyors sejtöregedéssel és hormonális zavarokkal járhat.

Jó okunk van tehát arra, hogy jobban aludjunk, mert az anyagcserén és a hormonrendszeren túl azonnal, érezhetően javítja közérzetünket és életminőségünket is.

3-as számú cél:
a szülés és a műtétek túlélése

A kövér emberek több olyan egészségügyi problémával küzdenek, ami műtétet igényel, de ezek kivitelezése kockázatosabb és a regenerálódás is nehezebb.

4-es számú cél:
végre érezni kezdjük az ételek ízét

Felmérések szerint a túlsúllyal küzdő emberek nem érzik annyira jól az ételek ízét. Többet esznek, de ez kevésbé jelent számukra élményt. Nem tudni pontosan, hogy a testzsír változtatja-e meg az ízlelést vagy az ízlelés hiánya növeli-e meg az étvágyat és vezet hízáshoz. Az egyik elmélet szerint az ízélmény elmaradásának kompenzálására eszünk többet.

Összefüggést találtak ugyanakkor a testzsír többlet, illetve a zsíros és édes, kellemes ízű ételek preferenciája, illetve a keserű ízek kifejezett kerülése között. (Ha meggondoljuk, nagyon sok zöldségnek és salátafélének van kesernyés, fanyar íze).

Állatmodelleken bizonyították, hogy az elhízás megváltoztatja az ízlelősejtek működését. Ugyanakkor sok súlyfölösleggel bíró embernek is megváltozik az ízlelése. Ráadásul az elhízásért leginkább felelőssé tehető élelmiszerek épp a legnagyobb cinkosok ebben a hibás működésben, mivel agresszív mértékben túl édesek, túl sósak, illetve túl zsírosak. A végtelenségig ehetjük őket, és még mindig nem laktunk jól.

Jó okunk van tehát a fogyásra, mert a zsírvesztés, az edzettség fejlesztése és az egészséges szokások következetes építése képes jó irányba megváltoztatni az ízek érzékelését. (Egy nap arra ébredhet, hogy megszereti a kelbimbót). Konkrétan, ha jobban élvezzük az ízeket, akkor kevesebbet eszünk, de sokkal elégedettebbek leszünk.

Fókuszáljunk arra, hogy az élet mennyire élvezetes lehet, ha a testünk jól működik, mobilis, és egészséges az anyagcseréje.

Klienseink között vannak, akik sokat fogytak. Ők az apró hétköznapi örömökre és eredményekre koncentrálnak:

Ők azonnali előnyöket tapasztalnak, melyek lényegesen javítják az életminőségüket. A fogyás tehát nem valamiféle mágia. Viszont egészséges mértékű testzsírral egy kicsit könnyebbé, jobbá válik, és többre leszünk képesek.

Forrás: James Heathers: Significant reasons to lose weigth.
Ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!