Keresés
Close this search box.

Fáj a torkom, rekedt vagyok!

//

Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi a tükörben, látható-e valamilyen elváltozás – például vörösség, duzzanat, esetleg fehér foltok – a torok, a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegségre is utalhatnak, kérdés tehát, milyen esetben forduljunk orvoshoz.

Fáj a torkom, rekedt vagyok!

Torokgyulladás – A mandulán megjelenő fehér foltok oka lehet Streptococcus által okozott bakteriális fertőzés, mely különösen gyermekkorban gyakori. A torokfájás mellett láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fejfájás is jelentkezhet. Kezelése orvosi segítséget igényel, hogy az esetleges szövődményeket – reumás láz, fül és arcüregi fertőzések – megelőzzük.

Vírusos mandulagyulladás – Hasonló tünetekkel jár, mint a Streptococcus által okozott tüszős mandulagyulladás. Tünetei lehetnek: duzzadt mandulák, lepedékes nyelv, fájdalmas nyelés, láz, fülfájás, orrdugulás és orrfolyás. Kezelésénél az orvos antibiotikumot nem alkalmaz.

Mononukleózis – Az Epstein-Barr vírus által okozott fertőző betegség. A torok hátsó részén és a mandulákon látható, szinte összefolyó fehér foltok mellett lázat, torokfájást, nagy nyaki nyirokcsomókat és erős fáradtságérzetet okozhat. Ez utóbbi akár hónapokkal a többi tünet megszűnését követően is megmaradhat. Orvosi kezelést igényel.

Szájpenész Gombás fertőzés, amely a nyelven és a szájpadláson megjelenő fehér foltok mellett torokfájást, nyelési nehézséget és ízérzésvesztést is okozhat. Nemcsak csecsemőknél jelentkezhet, bizonyos gyógyszerek – pl. szteroidtabletták – mellékhatásaként felnőtt korban is előfordulhat. Legyengült immunrendszerűek körében nagyobb a kialakulásának kockázata.

Mandulakő – Akkor keletkezik, ha az összegyűlt anyag (kórokozók, egyéb elhalt sejtek és nyák) megkeményedik és a mandulák járataiban marad. Ezek olykor szabad szemmel is látható fehér foltokat okoznak a mandulákon. A mandulakő legjellemzőbb tünete a rossz lehelet.

Bosszantó, ha reggel torokfájásra ébredünk, és a nap végére egyre inkább elmegy a hangunk, s a torkunk körül erősödik a kaparó, szúró érzés. A fájdalom mellett érdemes azonban azt is tisztáznunk, hogy vajon mitől rekedünk be. Az elhúzódó rekedtség hátterében ugyanis komolyabb elváltozások is állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

A téli időszakban nem csodálkozhatunk, ha valamilyen vírusfertőzést kapunk. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ahol a köhögés megerőlteti a hangszálakat. Rossz szokás vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget. Reflux betegség esetén is jellemző a krákogás és a rekedtség, amit a gyomorból érkező savas tartalom és savas gőzök miatt állandósuló nyálkahártya-irritáció vált ki.

A rekedtség leghétköznapibb oka ugyanakkor a hangszalagok túlerőltetése: a zajos környezetben történő hosszas beszélgetés, kiabálás, ami gyermekeknél is jellemző az óvodai és iskolai közösségben, amikor folyamatosan igyekeznek egymást túlkiabálni. A rekedtség kezelési módja annak kiváltó okától függ. Légúti betegség esetén, a gyógyulást követően a rekedtség általában magától megszűnik. Reflux esetén a panaszok csak az alapbetegség kezelése nyomán mérséklődnek. A hangszalagok túlerőltetése halkabb beszédre váltva megszűnik. Enyhébb panasz esetén hatásos lehet a torokfertőtlenítő tabletta és a méz, illetve elegendő pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a langyos sós vizes gargalizálás. Amennyiben a rekedtség továbbra is fennáll vagy erősödik, feltétlenül javasolt a szakorvosi kivizsgálás.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!