Keresés
Close this search box.

Gondolatok az emésztésről és az immunitásról

//

Megdöbbentő, hogy az élő szervezetben minden mindennel összefügg, és ideális esetben harmonikus egyensúlyban van. Ilyenkor megfelelő a koleszterinszintünk, így egészséges az érrendszerünk, megfelelő az epesavak termelése, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez, ennek köszönhetően pedig stabil a tápanyag- és vitaminellátásunk, nem szenvedünk hiányt semmiben, így jól működik az immunrendszerünk. Sajnos, az összes feltétel ritkán teljesül egyszerre.

Gondolatok az emésztésről és az immunitásról

Már egy kis egyensúlyzavar, amit akár a mozgásszegény életmódnak, étkezési hibáknak vagy éppen a stressznek köszönhetünk, diszharmóniát okozhat, ami betegség kialakulásához vezet. Ilyenkor télen több zsíros ételt fogyasztunk, ami igényli a jó epeműködést, hiszen az epesavak emulgeálják a zsírt és lehetővé teszik, hogy a zsíroldékony vitaminok a sejtekbe jussanak. Ha nincs elég epesav-molekula a bélben, akkor a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása is zavart szenved. Hiába veszünk tehát magunkhoz elegendő vitamint, ha ezek nem szívódnak fel, vitaminhiány alakulhat ki. Bizonyított, hogy D-vitamin hiányában jelentősen növekszik a vírusos fertőzések száma, tehát ez a vitamin még az influenza ellen is véd.

Az epesavak más módon is beleszólnak az immunrendszer működésébe, mivel a gombák és a baktériumok pusztulásakor felszabaduló és erősen mérgező endotoxinokat semlegesítik. Max Theiler kimutatta, hogy az epesavak képesek inaktiválni olyan veszélyes kórokozókat is, mint a sárgaláz vírusa és a herpeszvírus. Az epesavak endotoxinokra, baktériumokra, gombákra és vírusokra kifejtett semlegesítő hatását fiziko-kémiai védekezők épességnek nevezzük.

Az epehólyagból kiürített epesavak és koleszterin a bélbe jutnak, onnan nagyobb részük visszaszívódik, kisebb részük – a bélbaktériumoknak köszönhetően – a széklettel távozik. Ez az egyetlen módja a koleszterinszint természetes szabályozásának, emiatt fontos a rostdús táplálék és a probiotikumok pótlása. Tehát a koleszterinnek maximum 10%-át visszük be táplálékkal, 90%-át szervezetünk termeli – ennek megkötése a fontosabb tényező.

Az epesavak nem károsítják a normál bélflórát. Csökkent epetermelés és ürítés esetén székrekedés vagy éppen hasmenés alakulhat ki, a bélflóra károsodik, gyulladás alakul ki, toxikus, mutagén és daganatképző anyagok képződhetnek. Kimutatták, hogy az epesav-anyagcsere a vastagbéldaganat kialakulásában is szerepet játszik. Epekövesség esetén például megnő a carcinoma lehetősége. A probiotikumok helyreállítják a bél bakteriális egyensúlyát, csökken a toxikus anyagok szintje, megszűnnek a kellemetlen tünetek (puffadás, székrekedés, hasmenés stb.).

A normandiai fenyő kérgéből készült termékek vagy tea – mint erős antioxidánsok – szintén védelmet nyújthatnak a szervezetünknek különböző baktériumok és vírusok ellen.

Ez az anyag jelentősen csökkenti a szabad gyökök számát. A szabad gyökök a DNS-re hatva degeneratív betegségeket okoznak: arthritis, érelmeszesedés, rák, szívbetegségek, gyulladások, szürkehályog, időskori elbutulás stb. Az E- és C-vitaminok is erős szabadgyök-semlegesítők, de a normandiai fenyő hússzor erősebb a C-vitaminnál és ötvenszer erősebb az E-vitaminnál, megakadályozza annak oxidálását.

Rendszeres testmozgással, gyógynövényekkel és feketeretekkel stimulálhatjuk az epe ürülését, javíthatjuk az emésztést, és egyben hozzájárulhatunk az immunrendszer erősítéséhez is.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!