Keresés
Close this search box.

Ha fogy a tesztoszteron

//

Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról. Számukra kényes, a férfiasságukat érintő problémával pedig még nehezebben fordulnak orvoshoz. Az alacsony tesztoszteronszint a testi tünetek mellett az önértékelést és az életminőséget is jelentősen befolyásolja.

Ha fogy a tesztoszteron

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei

A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, libidó és az erekció képességének – kialakításáért felelős hormon. Normális esetben 10-30 nmol/l mennyiségben van jelen a férfiak szervezetében. Magasabb érték esetén a külső férfias jellegek erősödése és a magatartás változása – agresszív viselkedés – figyelhető meg. Az átlagosnál alacsonyabb érték is kedvezőtlen hatásokat idéz elő a szervezetben.

Férfiklimax?

A hormon normál szint alá csökkenése nemcsak testi tüneteket produkál. A tesztoszteron az önbizalom és a koncentrálás képességének kialakulásában is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság, fáradtságérzet tapasztalható. A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek. A felsorolt tünetek középkorú férfiak körében az andropauza, vagyis a férfiklimax idejét is jelezhetik.

Tesztoszteron és meddőség

A hormonszint alacsony értéke sok esetben a szexuális együttléteket és a gyermekvállalást is megnehezíti. A nemi vágy és az erekció képessége mellett a tesztoszteron felel a szervezetben a spermiumok előállításáért is. Alacsony tesztoszteronszint mellett a spermiumok száma is csökken, így a gyermekáldásra váró párok esetében a megtermékenyítés gyakran ez okból nem jön létre.

Korral és betegségekkel is járhat

A tesztoszteronszint csökkenése az életkor előrehaladtával természetes folyamat. Sok esetben azonban fiatalabb korban, például bizonyos betegségek – 2-es típusú diabétesz, máj- vagy vesebetegségek, COPD, hipofízis rendellenességek – szövődményeként jelentkeznek a szokatlan tünetek. A kezelések közül a kemoterápia és bizonyos szteroid tartalmú készítmények szintén előidézhetik a panaszokat.

Hormonpótlás?

A tesztoszteronszint ellenőrzését a felsorolt betegségek és tünetek esetén mindenképp javasolt elvégeztetni, amit érdemes a reggeli órákra időzíteni, a hormon mértéke ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb. Az eredmények alapján a hormonpótlás történhet injekció, tabletta vagy tapasz formájában. A kezelés sok esetben képes teljesen megszüntetni a panaszokat, de számolnunk kell esetleges mellékhatásokkal: alvási apnoé, prosztata megnagyobbodás, pattanások a bőrön, szív- és érrendszeri betegségek fokozódó kockázata. Ha a családban már előfordult prosztata daganat, akkor 40, egyéb esetben 50 év felett, minden tesztoszteron pótlásban részesülő férfi számára javasolt az évenkénti kontroll.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!