Keresés
Close this search box.

Ha már nem megy a mozgás

//

A csípőízületi kopás igencsak megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes még idejében elkezdeni a kezelését, hogy megelőzhető legyen a csípőprotézis műtét. Ismerjük meg tehát a hajlamosító tényezőket és a kezelési lehetőségeket!

Ha már nem megy a mozgás

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány olyan tényező, amely növeli a kialakulásának rizikóját:

A csípőízületi kopás fázisai:

I. fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható.

Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.

II. fázis: a fájdalom akadályozza a mindennapi életet – nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.

III. fázis: a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Forduljunk orvoshoz már az első panaszoknál! Ezzel nemcsak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember véleményét kérni.

Ugyancsak kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását.

Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és ezzel az életminőség javítására is. Így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést és az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, melyekkel jelentős életminőség-javulás érhető el. A legsúlyosabb esetekben azonban, sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!