Keresés
Close this search box.

Hogyan fertőződünk meg?

//

Születésünktől kezdve életünk egyetlen pillanatát sem töltjük steril körülmények között. Szervezetünket, életműködéseinket támogató és veszélyeztető mikroorganizmusok milliói közepette telnek napjaink. Ezek – immunrendszerünk által fenntartott – dinamikus egyensúlya dönt egészségről vagy betegségről.

Hogyan fertőződünk meg?

Társadalomban élünk. Hétköznapjaink, munkánk és társas kapcsolataink során a sokféle szennyeződésen túl vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok is „gazdát cserélnek” akár fizikai kontaktus, akár cseppfertőzés vagy más áttételes módon.

Különösen érinti ez azokat, akik nagy közösségben élnek és dolgoznak, naponta hosszabb időt tömegközlekedéssel töltenek vagy munkájuk révén sok emberrel, esetleg betegekkel is találkoznak (pl. bolti eladók, pénztárosok, óvodai, iskolai pedagógusok, kórházak és rendelők orvosai, nővérei). Még a kozmetikusnál, a pedikűrösnél vagy bármilyen orvosi, fogászati beavatkozás során is számolnunk kell a fertőzésveszéllyel. A tisztának „látszó” kéz nem jelent biztosítékot.

Csak azok mentesülnek esetleg a vírusok és baktériumok támadásától, akik egész nap nem találkoznak senkivel, az utcán sem fognak kezet egy ismerőssel, meg sem érintik a boltban vagy a postán a kilincset, nem kapaszkodnak a buszon, villamoson vagy a mozgólépcsőn, nem tankolják meg autójukat, nem éri őket sehol cseppfertőzés.

Mivel ez kevéssé megoldható, a legtöbbet immunrendszerünk karbantartásával, tudatos étkezéssel, vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával, testmozgással és elegendő pihenéssel, kikapcsolódással tehetünk a fertőzések elleni védelem terén.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!