Kókusz, a sokoldalú táplálék
Törzse és levelei építőanyagként szolgálnak. A kókuszdiót borító háncsszövet csomagolóanyagok és matracok alapanyaga. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag húsa, illetve a kókuszvíz étkezési és kozmetikai célokat szolgál.
A kókuszpálma virágjának nektárjából karamellás ízű kókuszvirág cukor készül, melyet teába, kávéba, süteményekbe és főzéshez is használhatunk. E tradicionális ázsiai édesítőszer ásványi anyag (cink, vas, magnézium, kálium), vitamin (C, E, B) és aminosav (16 féle) tartalma kiemelkedő, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt (GI=35) lassan szívódik fel a szervezetben, kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
A kókuszreszelék, kókuszliszt, kókuszolaj, kókuszvíz, kókusztej és kókusztejszín – mint egészséges konyhai alapanyagok – glutén- és laktózérzékenyek diétájában is biztonsággal felhasználhatók.