Keresés
Close this search box.

Mit tegyek, ha nem múlik a fáradtság?

//

Az állandó fáradtság, levertség, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás gyakran magyarázható a túlzott stresszel vagy a helytelen életmóddal, így előfordul, hogy csak hónapok, évek múlva derül fény a tünetek valódi okára, a vérszegénységre.

Mit tegyek, ha nem múlik a fáradtság?

– Krónikus fáradtság – Az állandó fáradtság a vérszegénység (anémia) egyik legtipikusabb tünete, legyen szó vashiányos vérszegénységről vagy a B12-vitamin és folsav hiányáról, ugynis mindkettő fáradtságot eredményez az agy és izomzat csökkent oxigénellátottsága miatt. Gyanúra adhat okot, ha különösebb stresszhelyzet, alváshiány vagy plusz testmozgás nélkül jelentkezik a fáradtság.

– Szapora pulzus – A vérszegénység komoly befolyást gyakorol a szív- és érrendszerre, mivel a hemoglobin előállításához vas szükséges, ami oxigént szállít a tüdőből a szervekhez. Vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér hemoglobinban szegény, azaz kevés vörösvértesttel rendelkezik. A szapora szívverés oka, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.

– Gyakori fejfájás – Az alváshiány, az időjárási frontok vagy a kevés folyadékfogyasztás mellett a vérszegénység is okozhat visszatérő fejfájást, ami megfelelő táplálkozással, a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.

– Világos, szinte fehér íny – A fogíny állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról, így komoly figyelmeztető jel, ha a színe már szinte fehér: minél világosabb a fogíny , annál súlyosabb a vérszegénység.

– Vörös, gyulladt nyelv – A nyelv is fontos információkat hordoz állapotunkról. Vérszegénység esetén a nyelv gyulladt, megduzzad, vörössé válik, égő érzés jelentkezhet – mindez leggyakrabban a vashiányt vagy a megaloblasztos vérszegénységet jelzi.

Vérszegénység esetén fontos a típusának és a kiváltó okainak (vas- vagy vitaminhiány, vérzékenység, vérzés, emésztőrendszeri problémák, anorexia, daganat, hormonzavar stb.) tisztázása, annak kezelése, a vitaminokban és vasban bővelkedő egészséges táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel (B12- és C-vitamin, folsav stb.) előtérbe helyezése, szükség esetén vaspótlás tabletta, indokolt esetben, injekciókúra formájában.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
hematológus főorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!