Női gondok – hormonális okok

//

A hormonális folyamatok átszövik szinte az egész szervezet működését, így igen gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is. A menstruáció, a terhesség és a klimax, mind olyan folyamatok, ahol a jelentkező problémák megoldásához nőgyógyász és endokrinológus segítségére egyaránt szükségünk lehet.

Női gondok – hormonális okok

Menstruációs zavarok – A nőgyógyászati rendelőkben az egyik leggyakoribb panasz, melynek hátterében lehetnek fizikai elváltozások, pszichés problémák vagy hormonális zavarok is. Hátterében gyakran pajzsmirigyzavar, PCOS, (korai) menopauza, magas prolaktinszint, D-vitaminhiány, esetleg ösztrogéndominancia áll.

Hormonális elhízás – Ha normál étkezés mellett is folyamatos hízást tapasztal, esetleg diéta és mozgás árán sem tud lefogyni, akkor valószínűleg hormonális betegség áll a háttérben. A helyzetet javasolt mielőbb kezelni, mivel a kialakult túlsúly tovább ronthatja a meglévő hormonális zavarokat.

Vetélés, meddőség – Ahogyan a terhesség, úgy a vetélés is erőteljes hormonális háttérrel rendelkezik. Nemcsak az elégtelen tápanyag-ellátottság, hanem az ösztrogénszint eltolódása vagy a progeszteron nem megfelelő koncentrációja is okozhatja. Állhat a háttérben kezeletlen pajzsmirigyzavar, a prolaktin magas szintje, PCOS és inzulinrezisztencia is. E kóros állapotokat nem csupán a pozitív tesztig, hanem a terhesség során is kezelni kell.

Ösztrogéndominancia – Ha szervezetünkben az ösztrogénnel szemben a progeszteron túlsúlyba kerül, az nemcsak kellemetlen tüneteket (libidóhiány, hajhullás, migrén, ödéma, vetélés), hanem komolyabb betegségeket is okozhat (pl. mióma), melyek a hormonegyensúly helyreállításával megszüntethetők.

Klimax – A menstruációs ciklus megszűnése, a klimax bekövetkezése is hormonális eredetű, és komoly változásokkal jár. A menopauza okozta tünetek (hőhullámok, izzadás, hangulatingadozások), valamint esetleges szövődmények (pl. csontritkulás) megelőzésében, enyhítésében is kérjünk szakorvosi segítséget.

A nőgyógyász-endokrinológus a következő panaszok esetén tud segítséget nyújtani: normál étkezés melletti fogyás vagy hízás, hajhullás, fáradékonyság, menstruációs zavarok, meddőségi gondok, sorozatos vetélés, izzadás, hőhullámok és a klimax egyéb tünetei.

Dr. Lőrinc Ildikó
nőgyógyász-endokrinológus szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!