Keresés
Close this search box.

Növényi rostok az egészségért

//

Egészségünk, erőnlétünk és jó közérzetünk nagymértékben függ bélflóránk összetételétől és stabilitásától. A bélrendszerben élő hasznos baktériumok száma a téli egészségtelen étkezés és gyakori antibiotikum kúrák miatt általában megfogyatkozik. Ennek következményeit, a hasfájást, puffadást, székrekedést vagy hasmenést megfelelő diétával, pre- és probiotikumok fogyasztásával enyhíthetjük.

Növényi rostok az egészségért

– Folyadék és rostok – A napjainkban jellemző ülőmunka, a kevés mozgás, az elégtelen folyadékfogyasztás, a rostszegény étrend mind-mind hozzájárulnak az igen gyakori emésztési problémák megjelenéséhez. A rostokban gazdag táplálkozás azonban hatékonyan segít megelőzni és kezelni e panaszokat. Napi rendszerességgel legalább 20-35 gramm rostmennyiség fogyasztása javasolt teljes kiőrlésű gabonák, magas rost-tartalmú zöldségek és gyümölcsök formájában.

A rostok a hasznos baktériumok táplálása mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az aranyeres panaszok megelőzésében is segíthetnek.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres – legalább napi 2 liter – folyadékfogyasztásról sem, mivel az egészséges bélműködésnek ez is elengedhetetlen feltétele!

– Diéta a jobb közérzetért – Emésztési panaszok esetén érdemes néhány plusz kilótól is megszabadulni. Túlsúly esetén ugyanis gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. A kellemetlen tünetek megjelenésére a hasi (alma típusú) elhízás még inkább hajlamosít. A diéta első lépéseként csökkentsük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiséget. Naponta többszöri, kis adaggal a gyomorégés megelőzését is segíthetjük.

– Testmozgás és anyagcsere – A rendszeres sport egyrészt segíti a súlyfelesleg csökkentését, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a székrekedés megelőzését. Másrészt alkalmas a stressz, az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozójának levezetésére is. Heti három alkalommal végzett, egy órás edzés a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz rizikóját is jelentősen csökkenti.

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!