Keresés
Close this search box.

Roboráljuk szervezetünket antioxidánsokkal!

//

A hosszú téli időszak alatt sokkal kevesebb friss, élő zöldséghez és gyümölcshöz jutottunk, így nemcsak vitamin- és ásványianyag raktáraink merültek ki, de fogytán vagyunk a szervezetünk szabad gyökök elleni védelmét segítő antioxidánsokból is, melyeket a stressz és az egészségtelen életmód számos eleme felemészt.

Roboráljuk szervezetünket antioxidánsokkal!

A túlhajszolt életmód, az állandó kimerültség, a dohányzás , a szennyezett levegő , az egyoldalú táplálkozás mind-mind növelik szervezetünkben a szabad gyökök mennyiségét. Ha a szervezet nem tudja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabad gyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye például a bőr idő előtti öregedése, de számos betegség kialakulása is. A szabad gyökök hatása minden szervet érinthet: a szív- és érrendszert , az ízületeket, sőt a szemeket is, de a szabad gyököket egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták már a daganatos betegségek megjelenésével is.

Saját szervezetünk is termel bizonyos antioxidáns molekulákat, védelmünket ugyanakkor kiegészíthetjük a táplálékkal, színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel bevitt antioxidáns anyagokkal.

Ezeket több csoportra oszthatjuk. A „klasszikus” antioxidánsok – például a C- és E-vitamin, szelén stb. – mellett egy másik csoportot képeznek a karotinoidok (pl. béta-karotin, likopin, lutein, astaxanthin), s egyre ismertebbé válnak a legtöbb gyümölcsben, de főként a piros, kék és lila színűekben megtalálható flavonoidok.

Az egyes élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) érték jelzi. A hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a feketeszőlő magja vezeti 50 000-es értékkel. Az ORAC „rangsorban” mögötte áll például a fekete berkenye 16 100-as, az aszalt szilva 5770-as, a mazsola 2830-as, a gránátalma 2680-as, a fekete áfonya 2400-as, a feketeszeder 2036-as értékkel, majd az eper, málna, szilva és a narancs következik. Különösen jó eredmények érhetők el, ha prevencióként ezeket az antioxidánsokat kombináltan, azaz felváltva többfélét és hosszú távon fogyasztjuk.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!