Keresés
Close this search box.

Tél végi depresszió helyett: vitalitás

//

A téli fényhiányos hónapokban jelentkező levertség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Tünetei között szerepel a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság, motivációhiány. Ilyenkor segítenek a szabadban, még inkább a napsütésben tett séták, kirándulások vagy a kocogás.

Tél végi depresszió helyett:
vitalitás

Télen a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis kifejezetten javítja a hangulatunkat, hiszen optimális szintre hozza a szerotonin (ún. örömhormon) szintjét. Töltsünk tehát minél több időt a szabadban, ahol még napsütés nélkül is jobbak a fényviszonyok, mint a lakásban, irodában.

A szerotoninnal kapcsolatos ismereteink még ma is hiányosak, sokszor ellentmondók. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így a depresszión kívül a migrénnel, sőt egyes idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal is.

Számos kutatás született már e témában, amelyek széleskörű összefüggéseket vizsgáltak.

Egy argentin vizsgálatban kiderült, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik normál fényviszonyok között, nappal dolgoznak. Az alacsony szerotoninszint miatt sokaknál tapasztaltak fokozott szorongást és depressziós tüneteket.

A szerotoninhiány hormonális összefüggéseit vizsgálva megállapították, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével együtt a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz.

A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal, evéssel próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál (PMS) is, melynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. A menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze.

A szerotonin csökkenésének jele lehet tehát a túlzott evés is, ám a szénhidrátbevitel csak rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét. Az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, téli lehangoltság is okozhatnak plusz kilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Hogyan növelhetjük a szerotonin szintjét? Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fizikai aktivitás szerepét. Az edzés ugyanis egyfajta stressz a test számára, amelyhez – megfelelő és rendszeres gyakorlás mellett – a szervezet alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban résztvevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is. Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, amelyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést váltanak ki.

Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5- és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja. Egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrálóképességet javító hatásán kívül a szorongás és a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotonin szintéziséhez.

Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya között is. Ezért fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók és az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő a folsav felszívódásának gátlása révén. A kockázatos öndiagnózis helyett azonban minden szokatlan tünet esetén forduljunk orvoshoz, így fény derülhet a panaszok pontos okára, és el is kezdődhet a hatékony kezelés!

Dr. Hubina Erika
endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!