Keresés
Close this search box.

Vigyünk színeket az életünkbe!

//

Kedves Olvasó! Statisztikák azt mutatják, hogy mi magyarok élen járunk depresszió, borús hangulat és pesszimizmus terén. Elég csak körülnéznünk az utcán, a járműveken zsúfolódó emberek között: semmi szín, semmi változatosság! Homogén, sötét, szürke tömegnek látszunk, s persze, mint kinn, úgy benn… Pedig bizonyára sokan tudják, hogy a színek hatnak ránk, nemcsak hangulatunkra, pszichés állapotunkra, boldogságunkra, hanem fizikai közérzetünkre, egészségünkre is. Ez a hatás oda-vissza működik.

Vigyünk színeket az életünkbe!

Számunkra talán meglepő, hogy Nyugat-Európában a fiatal és középkorú, de az USA-ban még a legidősebb korosztály is, nálunk sokkal bátrabban bánik a színekkel. Az amerikai nyugdíjasok ruhatárára sokkal inkább a világos, vidám, élénk színek jellemzőek, mely visszaköszön nyitott, érdeklődő, élénk magatartásukban is. Mindezt nem magyarázhatjuk csupán jobb anyagi helyzetükkel (a sötét és a világos, színes ruhák ára nem különbözik), másrészt beláthatjuk, hogy az „egyenszürke” öltözet kevéssé dobja fel hangulatunkat, hétköznapi életünket.

Korábban, a színterápia kapcsán már írtunk arról, hogy a színek valójában sajátos frekvenciájú elektromágneses rezgések, melyek hatnak érzéseinkre. Közérzetünk, érzésvilágunk a bennünket körülvevő színességből is fakad. Színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Max Lüscher svájci pszichológus szerint színpreferenciáink kapcsolatban állnak az emberi önértékelés bizonyos formáival: például a vörös önbizalmat, a kék elégedettséget, a zöld önbecsülést, a sárga pedig belső szabadságot jelent.

Tavasz közeledtével különösen vonzódunk a ZÖLD színhez, alig várjuk az első rügyek és friss zöld levelek megjelenését. A zöld az újjászületés, egyben az általános regenerálódás, roborálás és a harmónia szimbóluma, amire a hosszú tél után igen nagy szükségünk van.

A tél végi energiavesztett állapotban az energetizáló hatású, stimuláló PIROS szín növeli az önbizalmat, a lelkesedést (egyben a vérnyomást is).

A téli borús napok után elemi erővel vágyunk a napfényre és ezzel a SÁRGA színre, mely melegséget, energiát, optimizmust és boldogságot áraszt. Stimulálja az idegrendszert, a memóriát, elősegíti a koncentrációt és a kreativitást. Aki szereti és viseli is a sárga színt, az magabiztos, társaságkedvelő, rugalmas, mentes a gátlásoktól, nyugodt és vidám. Az ilyen emberek melegséget sugároznak.

A KÉK a legkedveltebb, mely az ég és a víz színeként, folyamatosan jelen van életünkben. Békét áraszt, nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetben. Növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót, megbízhatóságot és intelligenciát sugall, (ezért állásinterjúra javasolják a kék viseletét).

Az alapszínek mellett ma igen divatos a LILA, mely a kreatív és különc emberek színe. A RÓZSASZÍN tettre és magabiztosságra ösztönöz. A NARANCS megbízhatóságot sugall, erősíti az immunrendszert, (de az étvágyat is növeli). A BARNA minden természetes és organikus dolog megnyugtató, harmonizáló színe, mely a stabilitás és a gondoskodás üzenetét hordozza.

Keressük, vegyük észre és mi magunk is tudatosan alkalmazzuk a színeket! Gazdagítsuk ezzel öltözetünket és környezetünket a külső-belső harmónia, a tavaszi lendület, jókedv, egészség és vidámság jegyében!

Ne feledjük azonban, hogy életünket átvitt értelemben is színesíthetjük: jó ötletekkel, változatos programokkal, aktív, örömteli emberi kapcsolatokkal, de vigyázzunk, hogy „az élet sava-borsát” ne az örömpótló, (pluszkilókkal fenyegető) kiadós étkezések jelentsék!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!