Keresés
Close this search box.

5 tévhit az isiászról

//

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Tapasztalatom szerint igen sok tévhit kering a köztudatban erről a kórképről, melyeket érdemes tisztázni.

5 tévhit az isiászról

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis a sokat ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, melyek okai szerteágazóak, emiatt sokféle tévhit kering róla a köztudatban.

1. Néhány napon belül el kell múlnia
Az esetek egy részében a panaszok valóban megszűnnek egy hét alatt, más esetekben viszont akár hónapokig is kitart a fájdalom. Amennyiben egy hétnél tovább tart a derékfájás vagy visszatérő állapotról van szó, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a hatékony kezelés érdekében.

2. Kezelési módja minden esetben azonos
Mivel kiváltó okai is különbözőek lehetnek, így a hatékony gyógymódot mindig egyedileg kell megtalálni. Sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, amely az alábbi elemekre épülhet.

3. Isiász kezelésében nem segít a műtét
Bizonyos esetekben nem válnak be a konzervatív módszerek. Ha nem szűnik a fájdalom, mely akadályozza az egészséges működést, a mozgást (például izombénulás vagy széklet-, vizeletvisszatartási képtelenség lép fel), illetve operációt igénylő porckorongsérv áll a háttérben.

4. Isiászra legjobb az ágynyugalom
Komoly fájdalmak esetén valóban jót tehet 1-2 nap pihenés, de ezt az állapotot nem szabad tartósítani. A mozgáshiány ugyanis beindít egy lefelé tartó spirált, mely akár a fájdalmak állandósulásához is vezethet. A nem használt izmok ugyanis elgyengülnek, kevésbé tudják megtámasztani a gerincet. Nemcsak az izomerőt, de a flexibilitást is ajánlatos fenntartani, hiszen az izomfeszülés is képes fokozni a hátfájást.

Nem mindegy ugyanakkor , milyen mozgásformát, milyen sportot választ a páciens. A szakember által betanított funkcionális gyógytorna kifejezetten használ mind a fájdalom kezelésben, mind a kiújulás megelőzésében.

5. Házi praktikákkal is gyógyítható
Ami bevált a szomszédunknál, nem biztos, hogy a mi isiászunkon is segíteni fog, hiszen közel sem bizonyos, hogy ugyanaz a derékfájás forrása.

Ráadásul csak akkor lehet felelősséggel dönteni a kezelésről, ha valóban orvosi diagnózis születik az isiászról. A rosszul kivitelezett testmozgás, a félreértett házi praktikák nemcsak hatástalanok lehetnek, de esetleg árthatnak is.

Vagyis panasz esetén az első lépésünk a szakember felkeresése kell, hogy legyen.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!