Keresés
Close this search box.

A sikeres családtervezés

//

Diabétesz, pajzsmirígy-betegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség, csak néhány példa arra, mi minden gátolhatja, nehezítheti a várva várt gyermekáldást. A csalódásokkal teli várakozás elkerülése érdekében fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége abszolút fontos a fogamzás sikere, a terhesség lefolyása és a leendő baba egészsége szempontjából.

A sikeres családtervezés

A várandósság a nők életének egyik legboldogabb időszaka, de sokan aggódnak is a gyermek testi és lelki egészségéért. Ma már tudjuk, hogy a szervezet számára szükséges ásványi anyagoknak, nyomelemeknek és vitaminoknak sokkal nagyobb szerepe van a várandósság alatt, mint azt korábban gondolták. Ezek pótlása könnyen megoldható, így ma már sokkal több csecsemő születik jó egészségben.

A gyermek egészsége szempontjából ugyanakkor az évek múlása nagyon is számít, mivel hátrányosan hat a szülők genitális szerveire. Ezért is riasztó, hogy hazánkban az elmúlt 25 év alatt 6 évvel későbbre tolódott a gyermekvállalás ideje, sőt sokan csak a harmincas éveik vége felé gondolnak a családalapításra.

Amikor nehezen jön a baba

Manapság a statisztikák szerint minden ötödik pár nehezen vagy egyáltalán nem éri el a kívánt terhességet. A meddőségért (egy évi sikertelen fogamzási próbálkozást értünk ezalatt) a legújabb adatok szerint 60%-ban a férfiak, 40%-ban a nők felelősek.

Ennek ellenére a férfimeddőség még mindig tabutéma, pedig tudvalevő, hogy a férfiak átlagos spermaszáma és annak minősége fenyegetően lecsökkent az utóbbi évtizedekben a civilizált országokban. A párválasztás és a családalapítás idősebb korra tolódása hátrányosan befolyásolja mind a termékenyítő-, mind pedig a fogamzó képességet.

A gyermekvállalás első javasolt lépése az egészséges életmód kialakítása. Három hónappal a tervezett fogamzás előtt érdemes abbahagyni a fogamzásgátló szedését, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Utóbbiak ugyanis rontják a fogamzás esélyét, sőt a leendő baba egészségét is veszélyeztetik.

Vitamin-nyomelem-antioxidáns kúra

Tudjuk, hogy a gyümölcsök vitamintartalma az 50 évvel ezelőttinek csak töredéke, így nem kérdés a napi vitaminpótlás szükségessége. A B6-, B12- és E-vitaminok fontos szerepet játszanak a szerotonin szintézisében, a vörösvérsejtképzésben, valamint védő hatást gyakorolnak a petefészek és a méh sejtjeire. A folsav a nyitott gerinc megelőzésére szolgál. A nyomelemek (például a szelén) rendkívül fontosak hormonrendszerünk működéséhez. Az antioxidánsok (vitaminok, polifenolok) pedig segítik hormontermelő sejtjeink normál működését, ezért fontos elkerülni hiányukat, újra hangsúlyozzuk: a férfiaknak is! Kerüljük azonban a túladagolást!

Természetes hatóanyagok a babáért

Hívjuk segítségül a természetet! Az angyalgyökér ferulasav tartalma növelheti a férfiak speriumszámát, a perui maca pedig igazoltan kedvező hatású a női szervezet, a reproduktív szervek működésére. Hormonháztartást kiegyensúlyozó hatása mellett még a szexuális kedvet és a teljesítőképességet is növeli. A zöldtea antioxidáns hatása által védi a spermiumok és a petesejtek egészségét, ezzel segíti a fogamzást.

A babavállalásra készülők egészségi állapotának felmérése tehát nem elvesztegetett idő és fáradság! Sok esetben elkerülhető vele a csalódás, a sikertelen fogamzási próbálkozások negatív pszichológiai hatása. A szülők egészsége meghatározó a baba veleszületett betegségeinek visszaszorításában, ami minden szülő természetes törekvése.

Prof. Dr. Ösapay György
az MTA nagydoktora, egyetemi tanár, gyógyszerkutató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!