Keresés
Close this search box.

Aktív mindennapok kínai szemlélettel

//

Mindenki jól ismeri azt a tényt, hogy a fogyás komplex folyamatok eredménye, és a testmozgás is egyik kulcsa a sikernek. Hosszú távú eredményt csak alaposan átgondolt, türelmes munkával lehet elérni. Ahogy a mindennapi testmozgás, úgy az étrend átalakítása is kulcsfontosságú, nem tanácsos azonban eltérni az egészséges étkezés alapvető szabályainak betartásától.

Aktív mindennapok kínai szemlélettel

Mindig tartsuk szem előtt az általános étkezési szabályokat:

Kínában úgy tartják, hogy a legjobb, ha mindennap fél órányi testmozgást végzünk lehetőleg a szabadban, oxigéndús környezetben. Nem szükséges megerőltető sportoknak hódolni, akár a rendszeresen végzett séta is hozzájárul a napi aktivitás megteremtéséhez. A legfontosabb a rendszeresség, a kitartó munka meghozza az eredményeket.

Álljon itt most néhány ajánlás a kínai hagyományok kincsestárából. A holisztikus szemléletmód filozófiai háttere – mely a hagyományos kínai orvoslásra is jellemző – e téren is fellelhető. Látni fogjuk, hogy a különböző mozgások komplexen hatnak nemcsak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is. Kiegészítésképpen helyi masszázzsal is javíthatjuk a vérkeringést, segíthetjük a zsírszövet mobilizálását.

● Az egyik legismertebb kínai testgyakorlás a Taichi. Olyan mozgásforma, ami a belső erő kifejtésére helyezi a hangsúlyt, nem az izom erejére. Célja a teljesség megélése, a teljesség harmóniájának elérése, melyhez szellemi úton jutunk el, ami az ember fejlődését hivatott elősegíteni.

● Szintén népszerű a Chikung, amely egy ősi kínai energiatorna és meditáció egyben. A hangsúlyt alapvetően a légzésre fekteti. Egy olyan utat kínál, ami segít megszabadulni a belső feszültségtől, és ezáltal törekszik a belső nyugalom elérésére.

● A meridián torna tulajdonképpen egy gyakorlatsorozat, amellyel különböző akupunktúrás pontokat vagyunk képesek stimulálni. Ennek lényege, hogy a szervezeten belüli energiaáramlás akadályait feloldjuk. A légzőgyakorlatok ennél a mozgásformánál is hangsúlyos szerepet kapnak.

● A Dao Yin gerinctorna során a tornát végzők fejüktől indulva végig mozgatják a csigolyákat és a gerinc mellett húzódó izmokat. A mozdulatok a meridiánokra, vagyis az energiacsatornákra is hatnak. Itt is nagyon lényeges a test-lélek-szellem harmonizálása, kiemelendő, hogy ezt a testgyakorlást a kifejezetten mozgásszegény életmódot folytatóknak szokták javasolni tartásuk javítására, gerincük védelmére.

Mit üzennek nekünk a hagyományos kínai mozgásformák? Jellemző, hogy az emberre, mint egységes egészre tekintenek, nem választják külön a testet a lélektől és a szellemtől, sőt az egyik javításával a másik eredményeit is segítik. Mint ahogy egy fal felépül tégláról téglára, csak erős alapokra lehet masszív építményt emelni.

A testmozgás alapvetően kedvezően hat a kedélyállapotra, oldja a stresszt, a feszültséget. A legfontosabb, hogy mindenki a számára megfelelő sportot űzze, ami a testalkatához, fizikai állapotához, életkorához, személyiségéhez a legjobban illeszkedik. Tartsa mindig szem előtt, hogy a fogyás akkor maradandó és egészséges, ha hosszú folyamat eredménye.

Adjon időt magának, legyen türelmes, a teste meghálálja a befektetett energiát!

Dr. Chen Zhen
az orvostudományok kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!