Keresés
Close this search box.

Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?

//

Egy figyelmes házigazdában joggal merül fel a kérdés: mit ehet egy cukorbeteg? Nehogy valami olyannal kínáljam, ami rosszat tesz neki… Egy fontos alapszabály, hogy cukorbeteg vendégünkre bízzuk rá, hogy miből mennyit szed, ne kínálgassuk folyamatosan, mert általában a repeta már nem fér bele a megengedett szénhidrátkeretbe.

Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?

Előétel, beszélgetést kísérő falatok: A krémekhez, mártogatósokhoz, pástétomokhoz ne fehér kenyérből, hanem teljes kiőrlésű pékáruból kínáljunk pirítóst. A sajtfélék és olajos magok közvetlenül nem emelik a vércukorszintet, magas energiatartalmukra viszont oda kell figyelni. Kevéssé ajánlott a fehér lisztes sósrúd, pogácsa, ropi, chips.

Levesek: A zöldséges, húsos levesekből normál adagot fogyaszthat a cukorbeteg, odafigyelve a burgonya, répa, borsó és a levesbetétek mennyiségére. Krémlevesként készítsünk külön sűrítés nélkül például cukkini- vagy brokkolikrémlevest. A gyümölcslevest, borlevest ne ilyenkor iktassuk be a menübe.

Főételek: A húsban, halban gyakorlatilag nincs szénhidrát, így a cukorbeteg vendég „számolás nélkül” ehet például natúr csirkemellfilét, egyben sült karajt, pulykát, ropogós kacsacombot, marharostélyost vagy citromos natúr halfilét. Figyeljünk oda a köretre is: négy-hat evőkanálnyi párolt rizs vagy fél adag burgonyapüré, esetleg kis adag bulgur, kuszkusz, köles belefér a főétkezésbe. A mexikói zöldségköret helyett grillezett cukkinit, gombát, hagymát, paradicsomot, paprikát, bármilyen vegyes zöldsalátát, nyers zöldségeket tálaljunk. Rántott sajt, gomba vagy karfiol helyett húsmentes alternatívaként szóba jöhet a kenyér nélküli zöldségfasírt, grillezett mozzarella, gomolya – sok-sok salátával, zöldséges körettel. A tésztaételek, a pizza, a „fehér” buciba töltött hamburger egy normál adagja a cukorbeteg számára már túl sok, így ezeket hagyjuk ki a menüből.

Desszert: Ha van kedvünk kísérletezni, az interneten rengeteg cukor nélkül készült torta, sütemény receptjét találhatjuk meg. A magas kakaótartalmú csokoládé, mandula, dió is megengedett a cukorbeteg étrendben, a kávéhoz pedig legyen otthon valamilyen cukormentes édesítőszer.

Italok: Az ásványvíz, szóda, eritrittel vagy sztéviával készített házi limonádé mellett alkalmi jelleggel fogyaszthat a cukorbeteg is száraz bort, pezsgőt, proseccót. Egyáltalán nem javasoltak a cukros, szénsavas üdítők, édes alkoholos italok, a sör.

Cukorbetegség esetében a gyógynövények támogatása is hatásos lehet: fekete áfonyából, csalánból, katángkóróból, orbáncfűből és gyermekláncfűből készült gyógyteákat használ a népgyógyászat évtizedek óta a cukorbetegség kezelésére. Ezek együttesét, a Diabess-Györgytea gyógyhatású készítményt, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember teakeverékét is ihatjuk az étkezések után, figyelve a megfelelő cukorszintre.

A Diabess-Györgyteáról és a cukorbetegségről további információk találhatók a www.diabess.hu és fb.com/diabesstea oldalakon. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!