Keresés
Close this search box.

Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!

//

Kedves Olvasó! Ennek az örök érvényű mondásnak az igazságát még a modern, rendkívül jól képzett, széleskörűen tájékozott 21. századi embernek sem sikerül cáfolnia, sőt…

Gyermekeink – szerencsés esetben – tiszta, egészséges, jól működő szervezettel jönnek világra.

1. Ha ezt követően nem kapnak anyatej helyett túl sok cukros vizet, tápszert, tehéntejet, édes kekszet, s a nekik készült babapiskótát, akkor nem tettük tönkre a bélflórájukat, tehát nincs gond.

2. Ha óvodás- és iskoláskorukban sikerül a menza étrendjét otthon egészséges ételekkel kiegészítenünk, s nem hizlaljuk el őket étkezések közötti nassolással és dicséret helyett étellel, finomságokkal jutalmazva, akkor szintén nincs gond.

3. Ha a gyermek egész életére kiható szülői, családi életmódminta a sok zöldségen-gyümölcsön alapuló táplálkozást, lustaság helyett az aktív, kreatív, lendületes, testmozgásban gazdag tevékenységet tekinti követendőnek a hétköznapokban, akkor megint nincs gond.

4. Ha gyermekünk idejében megtanulja a munka tiszteletét, a becsületes, jól végzett munka örömét, akkor óriási lépést tettünk, hogy ne másoktól függő, mindent másoktól váró emberré neveljük.

5. Ha a szabadidő eltöltésére a tv vagy a monitor órákon át tartó bámulása vagy a mobil telefon nyomkodása helyett a fizikai valósághoz kapcsolódóló érdekes feladatokat, változatos programokat biztosítunk gyermekeinknek, esélyt adunk rá, hogy megmentsük őket a virtuális világ modern korunkban egyre erősödő vonzásától.

6. Ha a család legfőbb hétvégi programja nem a kiadós ebéd és vacsora, melytől felállni sem tudnak az asztaltól, hanem, hogy igénnyé és szokássá alakítják gyermekeikben – a közösen elvégzett hétvégi házimunka után – az örömteli, élményszerző programot, mely lehet például közös sport, kirándulás, baráti vagy családi focimeccs, meglepetésként a nagymama kertjének tavaszi újjávarázsolása, ez az egész családra testileg-lelkileg gyógyítóan hat.

7. Ha e minták hatására a gyermek fokozatosan kialakuló és egész életen át stabilan fenntartható TESTKÉPE az egészséges, arányosan izmos, rugalmas, hajlékony, mozgékony test, melyet „etalonként” őriz, akkor minden rendben. Ilyen esetben nem hatnak rá: „a Te állapotodban kettő helyett kell enned”… „a Te korodban már jól is állnak a zsírpárnák”… „kinek akarsz tetszeni, most már nem számít, hogy nézel ki”…”ennyi idősen már elkerülhetetlen a hízás, legalább jobban ellenállsz a betegségeknek” jellegű bíztatások.

Nem vagyunk egyformák, genetikailag öröklődő testalkatunk különböző, életünknek más-más szakaszában járunk. Mindez pusztán annyit jelent, hogy a reális testképnek való megfelelés a teltebb alkatúakra nagyobb feladatot ró. Idősödve pedig egyre több odafigyelés szükséges – mind étkezés, mind testmozgás és pihenés, regenerálódás terén – ahhoz, hogy ne távolodjunk el túlzottan az általunk ideálisnak tekintett „mintától”, és életminőségünk megőrzése érdekében továbbra is a lehetőségekhez mérten mozgékonyak, hajlékonyak maradjunk.

Ha e törekvésünkben környezetünk, családunk, barátaink támogatását élvezzük, és találunk hasonló kortársakat, sorstársakat, akkor esetleges nehézségeink megosztása, megbeszélése, illetve a „csapatban”, közösen végzett munka, testedzés, pihenés, jókedvű kikapcsolódás megsokszorozza nemcsak elszántságunkat, lelkesedésünket, de az elért eredményeket is.

7+1. Ha időnket és energiánkat e téren nem panaszkodásra , hanem aktív cselekvésre fordítjuk, s mindezt idejében felismerjük, akkor az EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS terén tudunk hosszú távú eredményeket elérni és ezzel mások példaképévé válni.

Amennyiben mindezt nem, vagy csak későn ismerjük fel, akkor a BETEGSÉGEK LEGYŐZÉSE köti le minden időnket, energiánkat. További életünkhöz azonban még ekkor is értékes tanulságokat gyűjthetünk, melyeket magazinunk aktuális lapszámában mi is szeretnénk hasznos ismeretekkel kiegészíteni.

Idősebb olvasóink számára üzenem: nem kunszt 20-30-évesen frissnek, szépnek, egészségesnek lenni, ám ugyanez 60-70-80 éves korban már óriási teljesítmény, mely tiszteletet és elismerést érdemel!

Sikeres tavaszi megújulást kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!