Keresés
Close this search box.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyműködés a teherbeesést?

//

A családtervezés idején sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények között foganjon meg, így nemcsak a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is. Fontos odafigyelnünk a pajzsmirigy működésére is, mivel alapvetően befolyásolja a babaproject sikerét.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyműködés a teherbeesést?

Pajzsmirigyünk egy igen apró szerv, mégis komoly befolyást gyakorol az egész szervezetre, így a teherbeesést is megnehezítheti, ha alul- vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigygyulladás áll fenn. Ekkor nemcsak maga a várandósság lehet problémás, hanem már maga a megtermékenyülés, sőt a peteérés és a menstruációs ciklus is zavart szenvedhet. Gyakran előfordul, hogy a szerv zavaraira csak meddőség vagy vetélés után derül fény.

Mennyi az ideális érték? Bár a pajzsmirigy működését tükröző TSH-érték normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l között mozog, ám az endokrinológusok a maximális értéknek inkább 2,5 mIU/l-t tartják. Sokan megnyugtató eredménynek veszik, ha 3 mIU/l körüli értéket kapnak, de fontos tudnunk, hogy a babavárás szempontjából a 1-2 mIU/l közti tartomány az ideális.

Ne csupán a TSH-értéket ellenőriztessük, hanem mellette még a T3, T4, valamint az ATPO szintjét is, mert ez úton kaphatunk teljes képet, így derülhet fény a pajzsmirigy esetleges gyulladására is.

Még a teherbeesés előtt rendbe kell tenni a pajzsmirigy hormontermelését, hogy elkerüljük az esetleges kudarcot.

Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, azt a várandósság alatt is folytatni kell, mivel a baba a 18. terhességi hétig az anyától veszi el a számára szükséges hormonokat, majd beindul a baba saját pajzsmirigy működése is, ami egy kis segítséget jelent.

A terhesség alatt jellemzően romolhat, de van rá példa, hogy javul a pajzsmirigy működése.

A gyógyszer szükséges dózisát ennek megfelelően emeljük vagy csökkentjük. Természetesen mindez nem ártalmas a babára nézve, sőt az ő egészségét is támogatja!

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!